Ez tényleg örömdal!

A maFINN blogon december 1-je óta mindennap egy új zenés videó jelzi az idő múlását és a karácsony közeledtét. Ez a 24. nap.

Az adventi hosszabb-rövidebb blogbejegyzések (maFINNok) jórészét már előre eltervezetten egy-egy zene vagy kisfilm köré szerveztem, de voltak olyan videók is, amelyekkel most találkoztam először, így menet közben kerültek be a karácsonyi listába.

Azt azonban nagyon hamar eldöntöttem, hogy december 24-én melyik zene lesz a befutó, Mert vidám, felszabadult és természetes. A három együtt pedig roppant ritka kombináció.

Ez tényleg örömdal. Életigenlő és közösségteremtő.

Kép: Janne Simojoki / Jouluradio

A dal elkövetői és előadói a sok-sok lelkes profi és amatőr melllett Tuure Kilpeläinen és a Kaihon Karavaani együttes. Ez talán kínaiul hangzik azoknak, akik nem hallottak még a finn énekesről és zenésztársairól…

De ki is Tuuure Kilpeläinen és mire utal a Kaiho karavánja elnevezés?

A szép hosszú név mögött egy népszerű pop-rock együttes rejlik, amely épp az idén 10 éves, és amelynek énekese-dalszerzője, Tuure Kilpeläinen. A finn énekes korábban más formációkkal is zenélt, illetve szólókarrierjét építette.

Tuure Kilpelänen (Fotó: Timo Korhonen / AOP, yle.fi)

A banda többi tagja: Rocka Merilahti (gitár), Sampo Haapaniemi (dob), Jiri Kuronen (harmonika, billentyű), Aarne Riikonen (ütőhangszerek) és Jarno “Jape” Karjalainen (basszusgitár).

A ,,kaiho” szó jelentése: vágyakozó szomorúság, nosztalgia. A Kaiho egy ritka keresztnév is, amely férfi- és női névként egyaránt adható.

A Tuure Kilpeläinen és a Kaihon Karavaani zenekart úgy szokás jellemezni, hogy a kritikusok és a közönség is szereti őket. Finn nyelvű dalaik érzelmes slágerek.

Hazatér a vándor…

Tuure Kilpeläinen többször is úgy fogalmazott interjúiban, hogy leginkább vándorként tekint önmagára, aki imád mozgásban lenni, emberekkel találkozni és utazni (erre utal a karaván kifejezés is a banda nevében). Az Iltalehti kérdésére válaszolva néhány éve mindezt így foglalta össze:

,,Jelenleg a legjobban azt élvezem, ha mozgásban lehetek. Akár egy kisteherautóban ülni egy koncertre utazva, vagy kávét venni egy kisboltban. Őrülten nagyszerű érzés megélni a pillanatot. Erről álmodtam kisfiú korom óta. Most ez valóra vált.”

Az idén arról mesélt egy YLE-interjúban, hogy a zene mindig fontos volt a számára, bár nem született zenészcsaládban, és a zongora nem volt az otthoni létük természetes velejárója.

Ám egyik meghatározó gyerekkori élménye volt, hogy édesapja rendszeresen ,,üvöltette” otthon a Beatles A Hard Day’s Night című dalát, amely erejével és intenzitásával nagy hatással volt rá, és mindig a napfényes tavaszt juttatja eszébe.

Az elmúlt néhány évben az énekes magánéletében is hatalmas fordulatok történtek. 2017-ben (az akkor már hét éve elvált) Tuure Kilpeläinenre újra rátalált a szerelem Manuela Bosco (képzőművész, író, színész, ex-sportoló) személyében. 2018-ban összeházasodtak, és 2019-ben világra jött kislányuk.

Az 1982-ben született Manuela Boscónak is ez már a második házassága, és akárcsak zenész-énekes férjének, neki is van már két gyermeke az előző házasságából. Manuela Bosco édesanyja finn, édesapja olasz származású.

A művészházaspár 2020-ban. Kép: M&M

Az 50 éves Tuure Kilpeläinen saját bevallása szerint boldog férj és apa. Egyik legújabb dalában feleségének énekel Annyira szeretlek, hogy fáj… címmel.

A dal születéséről így nyilatkozott az énekes az YLE-nek:

,,Korábban saját magamra összpontosítottam, majd eljött az az életszakasz, amikor mindent meg akarok osztani valakivel. Néha önként és néha önkéntelenül. Nehéz, sőt időnként felzaklató, ahogyan egy másik ember tükröt tart elénk.”

Tuure Kilpeläinen
Tuure Kilpeläinen másfél éves kislányával (Fotó: Kirsi Lönnbad, Yle)

Kilpeläinen sajnálja, hogy nem volt elég érett korábban arra, hogy másokra is oda tudjon figyelni. De ma már az a legfontosabb a számára, hogy a családtagjait erősnek boldognak lássa még ebben a bolond világban is.

Az öregedésre is úgy tekint, mint egy olyan folyamatra, amelyben újabb lehetőségek nyílnak meg előttünk, és egyre erősebbek leszünk lelkünkben/szellemünkben.

Felszabadult ünneplés és vérpezsdítő hozsánna, ahogyan azt csak Tuure Kilpeläinen és a Kaihon Karavaani tudja

Tuure Kilpeläinen ma már pontosan tudja azt is, hogy mennyire inspiráló másokkal együtt zenélni, közös projekteken dolgozni. Ilyenkor mindig többletenergiák szabadulnak fel.

Ez történt akkor is, amikor a finn Karácsonyi Rádió számára Tuure Kilpeläinen és a Kaihon Karavaani készíthette el a 2017-es év szezonnyitó dalát, a Hozsannát.

A finn Karácsonyi Rádió 2003 óta szórakoztatja a hallgatókat és a közösségi médiákon keresztül ma már sokféle formában igyekszik szebbé tenni az ünnepi készülődést és a karácsonyi időszakot.

Ez egy szezonálisan működő rádió, amely mindig advent első vasárnapjára virradóan szólal meg, ekkor hallgathatja meg a közönség az adott év Hozsanna-feldolgozását, amelynek alapja egy mindenki által jól ismert finn adventi dal.

Hoosianna, Daavidin Poika,
kiitetty olkoon hän!
Kiitetty Daavidin Poika,
joka tulee Herran nimeen.
Hoosianna, hoosianna,
hoosianna, hoosianna!
Kiitetty Daavidin Poika,
joka tulee Herran nimeen.
Hozsánna Dávid fiának,
legyen áldott ő!
Áldott vagy, Dávid fia,
ki az Úr nevében jössz.
Hozsánna, hozsánna,
hozsánna, hozsánna!
Áldott vagy, Dávid fia,
ki az Úr nevében jössz.

December 24-én a Tuure Kilpeläinen és a Kaihon Karavaani vidám dalfeldolgozása szól a maFINN blogon:

Felhasznált források: Iltalehti, Yle


Témába vág:

Ha eddig azt hitted, a kórusban éneklés unalmas és régimódi, hallgasd meg a finn gimisek adventi dalát!

Elveszettnek lenni, jazz ritmusra

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s