Ritka, mint a fehér barnamedve

Ahogyan a fehér holló is igen ritka látvány, a barnamedvék sem arról híresek, hogy fehérek. Ám Finnországban van egy kisváros, ahol az egy főre jutó fehér szőrzetű barnamedvék száma magasabb a megszokottnál…

Kuhmo egy 8000 fős kisváros Finnország nyugati részén. A hivatalos honlapján úgy mutatkozik be a település mint a Kalevala otthona, a kamarazene világvárosa, a horgászok paradicsoma és a biogazdálkodás sikersztorija. Kuhmo 2019-ben felkerült az UNESCO kreatív városainak listájára is az irodalom kategóriában. De ez még nem minden!

Újabban egy négylábú ,,hírességgel” is elbüszkélkedhetnek az itt lakók, ugyanis egy (vagy több?) fehér színű barnamedve kóborol a környék erdőiben, sőt úgy tűnik, otthonra lelt ezen a szép vidéken.

Egy szemfüles kiránduló, az egészségügyben dolgozó Iines Rintaniemi nagyjából 10 percig tudta csodálni a nem hétköznapi állat látványát, s közben néhány felvételt is készített a lenyűgöző nagyvadról.

Fotó: Iines Rintaniemi (Kuhmo, 2020. szeptember)

Iines Rintaniemi maga is emlékezett arra, hogy 2018-ban már cikkeztek hasonló esetről. Nem kizárt, hogy a két éve Kuhmóban lefotózott, s mostanra már nagyra nőtt két medvekölyök egyike sétálgatott ezúttal is a tó partján.

Fotó: Kimmo Ohtonen (2018)

Egy természetfotós is ,,összefutott” a fehér medvével Kuhmóban 2020. szeptemberében. Veijo Toivoniemi már szánt szándékkal kereste a medve társaságát, hiszen hallott a finn-orosz határon bandukoló fehér barnamedvéről.

Kép: Veijo Toivoniemi

Ilpo Kojola, nagyragadozókkal foglalkozó szakértő elismeri, igen ritka szerencse ennyire világos színű  medvével találkozni a közel 2000 példányból álló finnországi medveállományból.

A témában több lapnak is nyilatkozó Kojola azt is elárulta, hogy bármily meglepő, de más állatfajok, így a jávorszarvasok és az őzek között is előfordul hasonló pigmenthiány. A finn szakértő úgy véli, a fotókon szereplő medve nagyjából 3-4 éves lehet.

Kojola arra is felhívja a figyelmünket: egyáltalán nem biztos, hogy a címlapsztorivá vált medve számára főnyeremény a különleges szőrzetszín. Hiszen így nemcsak az emberek szerint feltűnő jelenség, hanem a zsákmányként kiszemelt állatok is hamarabb észreveszik a rájuk lecsapni készülő fehérbundás különcöt.

Bizony nem feltétlenül előnyös túlzottan kitűnni a tömegből. Még medvekörökben sem.

Forrás: YLE, Iltalehti


Ha még nem unod a medvetémát, olvasd el ezeket a blogbejegyzéseket is:

Medve a láthatáron: öröm vagy rémálom?

A finn festőmedve munkáiból ismét kiállítás nyílt