Mentsük meg az üvegfúvás mesterséget!

Az üvegfúvó szakma, az üvegfúvás mestersége avagy művészete kihalóban van egész Európában. Az üveggyártást és az üvegművészetet hagyományosan fontosnak tartó országokban sincs ez másképp. Itt az ideje, hogy tegyünk valamit, amíg túl késő nem lesz. Finnország és Németország egy közös projekttel szeretné elérni, hogy megőrizzék és életben tartsák ezt a szép szakmát, valamint a hozzá tartozó tudást.

 

Kép: Nuutajärvi
 

Legyen az emberiség szellemi kulturális öröksége az üvegfúvás!

Az YLE értesülései szerint a Riihimäkiben található Finn Üvegmúzeum azt szeretné elérni, hogy az üvegfúvás felkerüljön az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára. A finn és német szakemberek egy ideje közösen dolgoznak azon, hogy ez a cél megvalósulhasson.

Németországnak és Finnországnak hosszú időre visszatekintő közös történelme van az üvegfúvásban. Az első üvegfúvók épp Németországból érkeztek Finnországba hajdanán.

A német-finn közös projekt iránt különösen nagy az érdeklődés Európa-szerte az üveggyárak és az üvegművészek körében, hiszen ők pontosan tudják, mennyire értékes és védendő kincs az üvegfúvás az emberiség számára.

 

Kép: Nuutajärvi

 

Kihalóban lévő mesterség az üvegfúvás

Az üvegfúvás mestersége kihalóban van, a régi mesterek által felhalmozott tudásanyag egy része már elveszett. Európában az üvegfúvók száma folyamatosan csökken. Ez a tendencia Finnországban is régóta megfigyelhető.

Például a híres finn Iittala üveggyár ma körülbelül 60 üvegfúvót alkalmaz, míg húsz évvel ezelőtt kétszer ennyien dolgoztak a szakmában.

E mögött (az üvegfúvás mint kulturális örökség megőrzését veszélyeztető) változás mögött az alábbi tények állnak:

  1. Az üvegipar nagyrészt Európán kívülre költözött.
  2. Az üvegfúvás roppant költséges.
  3. Az automatizálás elveszi a munkát az üvegfúvóktól.

 

Kép: Nuutajärvi

 

Nuutajärvi, a gyár nélkül maradt finn üvegfalu

Nuutajärvi településen 1793-ban alapított, a legrégibb finn üveggyárként számon tartott üzem az 2010-es évek elejéig működött és (el)ismert volt, mígnem a Fiskars öt évvel ezelőtt bezárta a gyárat. Az üveggyártást egy másik híres finn üvegcégbe, az Iittalába áthelyezte. Nuutajärvi mint üvegfalu továbbra is őrzi az üveggyártás és az üvegművészet hagyományát, múzeumot működtet, üvegművészeti workshopok és alkotóműhelyek helyszíne. Ahogyan az egy 2014-ben – az üzem hirtelen bezárása után – született újságcikkben olvasható: ,,a gyár elment, az üveg maradt”.

 

Egyre kevesebb az üvegszakma iránt érdeklődő diák

Noha Nuutajärvi üvegfaluban az ott dolgozó, szabadúszó művészek és tervezők továbbra is üvegfúvókat alkalmaznak, mégis fennáll a veszélye az üvegfúvás mesterség megszűnésének.

Nuutajärviben az 1990-es évek eleje óta működik egy úgynevezett üvegiskola, ám a beiratkozók száma drasztikusan csökkent az utóbbi években. Az egyik tanár, Marika Kinnunen abban látja a probléma gyökerét, hogy az üvegfúvás szakmaként és képzésként is drága, nagyon időigényes, odaszántságot követel, és eleve sokakat elriaszt az a fajta üzenet, amely manapság gyakran elhangzik országszerte, miszerint a kulturális ágazatban nem lehet elhelyezkedni és megélni. Ha nincs elég munka, nem biztosított a megélhetés. Ráadásul a kétkezi munkavégzés sem igazán vonzó napjainkban a pályaválasztók körében.

Finnországban jelenleg két iskolában lehet üvegfúvást tanulni, a képzésből évente nagyjából 10 üvegfúvó kerül ki a munkaerő-piacra.

 

Sabine van Erp, Pixabay

 

Értékmentés az UNESCO segítségével

Finnországon és Németországon kívül az üvegfúvás bekerült Spanyolország, Franciaország és Törökország szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Ezen országok mellett Svédország, Dánia, a Cseh Köztársaság, Belgium és Portugália is tervezi, hogy lépéseket tesz ez ügyben. Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a nemzeti örökségelemekkel lehet pályázni, de akár az egyes országok közösen is kérhetik a felvételt a listára.

A magyar nemzeti jegyzék elemei, illetve az UNESCO jegyzékben is szereplő magyarországi tételek megtalálhatók a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországon weboldalon.

 


Korábbi írásaim hasonló témában:

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/05/15/egy-szobraszmuvesz-kapta-a-finn-muveszeti-akademia-dijat/

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/03/06/a-finn-nyelv-tanulasat-segito-gyogyszernek-hittek-pedig-csak-mualkotast-ettek-muveszi-kutatas-vagy-emberkiserlet/

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/06/21/a-finn-lahti-lesz-europa-zold-fovarosa-2021-ben/

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/03/14/a-lappok-szabadon-halaszhatnak/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s