Elveszettnek lenni, jazz ritmusra

A maFINN 2020. évi zenés decemberi kalendáriumában napról napra egy új videó jelzi az idő múlását és a karácsony közeledtét.

December 20-a van, a karácsony előtti utolsó hétvége utolsó napja, advent negyedik vasárnapja. Ma jazz zenét hallgatunk, és hozzá egy mozifilmszerű videót nézünk meg a maFINN blogon.

A hangulat ezúttal melankolikus, de nem reménytelen.

A videóklip és a benne hallható instrumentálisjazz-feldolgozás 5 esztendővel ezelőtt készült. 2015-ben a finn Karácsonyi Rádió számára a Sointi Jazz Orchestra készíthette el a hallgatóság által minden évben várva várt új HOZSÁNNA-feldolgozást.

A Karácsonyi Rádióról (Jouluradio) és a Hozsánna-feldolgozásokról ITT olvashatsz egy korábbi maFINN-írást.

A fiatal zenészek által megálmodott Sointi Jazz Orchestra egy 18 tagú együttes, amely 2013 őszén alakult. A zenekar rendszeresen koncertezik mind önállóan, mind pedig másokkal együttműködve.

Sointi Jazz Orchestra (Fotó: Teemu Mattsson)

A Sointi Jazz Orchestra Hozsánnája is egy efféle együttmunkálkodás eredménye. A zenekar és Jukka Perko, szaxofonművész közösen alkották meg az izgalmas karácsonyi jazzszámot.

Jukka Perko, szaxofonművész (jukkaperko.com)

A zene pedig igazi karácsonyi történetté vált, miután elkészült hozzá a kisfilm Antti Vuori rendezésében. Antti Vuori számára az inspirációt maga a mozifilmszerű jazzdallam jelentette.

Az elveszettségérzés megjelenítése az egyik legfontos eleme a videóklipnek, nem véletlenül, hiszen a hozsánna/hozsianna héber szó azt jelenti, hogy „ó, segíts!”„ments meg!” 

Magány, emlékezés, segélykiáltás, kétségbeesés, fájdalom, remény, csoda… Ez mind-mind benne van ebben a néhány perces produkcióban, amely egy szép csapatmunka eredménye. (A YouTube-videóhoz tartozó leírásban a teljes stáblista szerepel.)

Felhasznált forrás: Kirkko ja Kaupunki

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s