Ha eddig azt hitted, a kórusban éneklés unalmas és régimódi, hallgasd meg a finn gimisek adventi dalát!

Ha eddig azt gondoltad, a kórusművek unalmasak, a kórusban éneklés valami poros és avitt dolog, a tradicionális templomi-karácsonyi dalokról nem is beszélve, akkor hallgasd meg egy finn gimnázium diákjainak Hozsánna című dalát!

A Vantaa településen található középiskola (Vaskivuoren Lukio) tanulói (és persze tanárai) nem most először készítenek kórusvideót. A mintegy 1000 diákot befogadó intézményben az általános képzés mellett nagy szerepet kap többek között a tánc- és a zeneoktatás is.

Egy ideje követem a Facebook-oldalukra kikerülő videóikat, mert nagyon inspirálóak. Valami olyat mutatnak meg az együttmunkálkodásról, a zenéről és a táncról, ami manapság nagyon hiányzik a hétköznapokból.

A most készült videójukban, amely advent első vasárnapján került a nyilvánosság elé, és egyből a címlapokra is, a művészeti gimisek egy hagyományos adventi, karácsonyi templomi éneket adnak elő: a Hozsánnát.

Kép: jouluradio.fi

Az előadásmódnak, a komplex művészi gondolkodásmódnak, a fiatalok energiájának és az ötletet kitalálók kreativitásának köszönhetően ismét valami nagyon mai és élő, a jelenünkre reflektáló produkciót sikerült létrehoznia a 40 fős énekkarnak.

A Helsingin Sanomat is beszámolt a kórus adventi produkciójáról (Fotó: Jussi Lehmuvesi, HS)

Finnországban 2003-ban kezdte meg működését az ún. Karácsonyi Rádió (Jouluradio), amely minden évben sok meglepetés zeneszámmal és videóval készül a közönség számára. Az pedig immár hagyománnyá vált, hogy advent első vasárnapjára mindig elkészül egy új Hozsánna-feldolgozás. Ezúttal a Jouluradio munkatársai (a korábbi szerepléseiket ismerve nem véletlenül) épp a Vaskivuoren Lukio diákjaival dolgoztak közösen.


A Hozsánna című dal egy hagyományos finn egyházi ének, amelyet advent első vasárnapján szokás énekelni a templomokban.  A Jézust dicsőítő, Jézus születését ünneplő Hozsánna 1986 óta a Finn Evangélikus-Lutheránus Egyház és a Svéd Egyház énekeskönyvében egyaránt megtalálható.


Íme a finn Karácsonyi Rádió 2020-as Hozsánnája:

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s