A könyvtári kutyáknak még a legbátortalanabbak is örömmel olvasnak

Finnországban az olvasás megszerettetésének, a hangos olvasásra bátorításnak egyik legélvezetesebb módja, amikor a gyerekek úgynevezett hivatásos olvasókutyák társaságában barátkoznak a könyvekkel és a könyvtárral.

Kép: Korpilahtilehti 

A hangos olvasás különösen fontos és fejlesztő hatású az olvasástanulás kezdeti korszakában, amikor érthető módon ez még nem megy tökéletesen, sőt esetleg a bátortalanság, a hibázástól való félelem vagy egyéb olvasási nehézség miatt épp azok olvasnak egyre kevesebbet, akiknek a legtöbbet kellene gyakorolniuk. Ezt a problémát oldja meg az olvasókutyák jelenléte, akikkel az olvasás örömteli élménnyé válik, vagyis azzá, ami a lényege.

Az olvasókutyák kiképzésük során alkalmassá válnak arra, hogy hosszan koncentráljanak, szívesen legyenek együtt az olvasó (kis)emberekkel. Figyelmesen hallgatnak, érdeklődést mutatnak, nyugodtak, higgadtak és türelmesek. 

Fotó: Tulikki Kolari, ksml.fi

Az olvasókutyák szolgálatba állításának ötlete az Amerikai Egyesült Államokból érkezett meg Finnországba. Az első olvasókutyákat 2017-ben képezték ki a 168.000 tó országában. 

Miért nagyszerű hallgatóság a kutya egy olvasó gyermek számára?

A hangosan olvasó kisgyermek mellé odaadóan leheveredő eb látványa önmagában is megnyugtató, kellemes, jó érzéseket vált ki. Már maga a lehetőség, hogy egy kedves négylábú mellé kuporodva olvashatnak, meghozza a kedvet a betűk silabizálásához. Az alapmotiváció tehát máris megvan.

Olvasás közben a kutya csendben van, tekintete barátságos, megértő és bátorító. A hibákat nem reagálja le, élvezettel hallgatja a szöveget. Hálás a jó társaságban eltöltött minden percért. Jelenléte megnyugtató, stresszoldó.

Hogyan telik egy olvasókutya munkanapja? Íme egy videó egy könyvtárban dolgozó segítő ebről.

Olvasókutyának lenni nagy felelősség, a legfőbb kiképzési és alkalmazási feltételek: a munkához illő jó természet és egyfajta érettség, ezért a kétévesnél fiatabb vagy az izgágaságra hajlamos ebek nem alkalmasak erre a feladatra. 

A következő videóban bemutatkozó Sylvi (ejtsd: szülvi) bevallása szerint 5 éve dolgozik olvasókutyaként. Mivel a bemutatkozás tavaly készült, helyesebb azt mondani, hogy ez már a 6. éve az olvasókutyák elit közösségében. Igazi kultúrkutya.

Ahogyan az a kisfilmből is kiderül, Sylvi nagyon olvasott eb, többszáz könyvet meghallgatott, hála a gyerekeknek. Ha van egy kis szabadideje, szeret kirándulni, a barátaival lógni, és amikor teheti, olyan könyveket is elolvas, amit ő választ sajátmagának. Nemcsak a kutyákkal jön ki jól, de a macskatársaságot sem veti meg, akikkel együtt hozott létre egy olvasóklubot az olvasni szerető ebek és cicák örömére. Ha nem kirándul, akkor imád múzeumba vagy előadásokra és különböző gyerekprogramokra járni. Élvezi az életet.

Az olvasókutyák egymás után fogadják a felolvasásra bejelentkező gyerekeket. A kutyát kísérő személy a háttérban marad, ő sem szólal meg, nem kommentál, nem zavarja meg a közös élményt. Rajtuk kívül nincs is más a közelben a teljes nyugalom érdekében.

A gyerekek és szüleik tapasztalata az, hogy az olvasás a könyvtári kutyáknak köszönhetően hamar örömmé válik, már várják az újabb lehetőséget, és egyre felszabadultabban, valamint a folyamatos gyakorlásnak köszönhetően egyre magabiztosabban és gördülékenyebben olvasnak.

Az olvasókutyáknak nincs szükségük különösebb marketingre, szájról szájra terjed a hírük, gyorsan beindul a sorban állás, amint egy jól kiképzett eb munkába áll valamelyik könyvtárban.

Ha mindezek után bárkiben felmerülne a kérdés, vajon vannak-e olvasócicák is, a válasz: IGEN. 

Bizony ők is ott vannak a könyvtárakban, hallgatni, csendben lenni ők is nagyszerűen tudnak (nem kizárt, néha egy-egy pillanatra el is szundítanak). De mivel (lássuk be) kissé makrancosabbak, mint a kutyák, ritkábban találkozhatunk velük az olvasótermekben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s