Mit visznek magukkal a finn diákok a március 10-i érettségire?

Finnországban az érettségi időszak hamarabb kezdődik, mint hazánkban.

Az írásbeli vizsgasorozat első napja: március 10. Ekkor lesz az anyanyelv és irodalom érettségi vizsga. Ezt követi a svéd nyelv, a matematika, az angol nyelv, majd végül az úgynevezett reál tantárgyakból kell számot adniuk a fiataloknak (a ,,reaali” kicsit más kategória, mint nálunk: ide tartozik az egészségtan, a társadalomismeretek,  a kémia, a pszichológia, a történelem és a fizika is). 

Kép: Sara Koteleki/Yle

Természetesen a finn diákok is ugyanúgy izgulnak, mint kor- és sorstársaik bárhol máshol a világon. Ahogyan az nálunk is lenni szokott, érettségi lázban ég minden hozzátartozó (apa, anya és a szomszédok), sőt az egész ország.

Az együttérzésből és a szurkolásból a sajtó és a közösségi média sem maradhat ki. Most például egy olyan listát adott közre a közszolgálati YLE, amelyben felsorolják, mi mindent érdemes magukkal vinniük az érettségi előtt állóknak a nagy na(pok)ra. Mindenképpen érdekes olvasmány ez az összeállítás, mert kiválóan rámutat a magyar és a finn vizsgarend közötti néhány alapvető különbségre.

Íme a lista:

  • Egy olyan – már korábban tesztelt – számítógép (laptop) az alaptartozékokkal, amely alkalmas a digitális érettségi vizsga technikai teljesítésére (mert az írásbeli érettségi Finnországban már nem papíralapú, hanem teljesen elektronikus/digitális, ahogyan erről egy tavalyi blogbejegyzésemben is írtam).

A laptopot az iskola biztosítani tudja a diákoknak. Az évek során mindenkit felkészítenek arra, hogy a digitális tudása magabiztos legyen, hiszen ez az egyik alapfeltétele az érettségire való felkészülésnek és a vizsgák sikerének.

A diákok a geometriafeladatokat gyakorolják az egyik finn középiskolában. Fotó: peda.net
Fotó: http://jklnorssivuosikertomus.fi/potsikko/lukio-2019-ylioppilastutkinto/
  • Egy fejhallgató, amely szintén átesett már egy ,,alkalmassági vizsgálaton”.
  • Személyi igazolvány (útlevél vagy jogosítvány). Ha ez valamiért nincs, ezt előre jelezni kell az iskolában, és az intézmény majd meghatározza, hogyan fog megtörténni ez esetben a személyi azonosság igazolása. 
  • Hadra fogható ceruza, radír, hegyező és vonalzó (hiszen digitális uralom ide vagy oda, hasznos segítség lehet a papírra történő jegyzetelés, vázlatkészítés, számolás…).  
  • Tápláló enni- és innivaló. Előírás, hogy az ételek és italok nem lehetnek olyan címkével ellátva, amelyen szöveg található. Csak az átlátszó tárolódobozokat és az átlátszó italtárolókat (kulacsokat) engedik be a vizsgaterembe. 
  • Kényelmes öltözék, hiszen akár 6 teljes órán át kell ücsörögniük egyhelyben a vizsgázóknak. (Nem kötelező a soha máskor nem hordott ünneplő viselése, mert nem jó ilyenkor még a ruha miatt is feszengeni.)

A teljesen digitalizált érettségiig hosszú út vezetett Finnországban. Nem egyik napról a másikra történt. Lépésről lépésre, okosan, tudatosan, szervezetten haladtak.

Ahogyan az a finn oktatás egészére jellemző: felmérték, hogy mi az épp aktuális kiindulópont, célt tűztek ki, feladatokat társítottak ehhez. Átfogóan. Országszerte. Majd újra és újra megnézik, hol tartanak, mi működik, mi nem, mi legyen a következő teendő, megfelelő-e az irány. Konszenzus, nyíltság, bizalom, szabadság, kreativitás, együtt gondolkodás, együtt tanulás. Kiváló taneszközök széles választéka. Múltba révedés helyett előrelátás. Eszmei, elvi szűklátókörűség helyett szakmaiság. Politika helyett pedagógia. Átláthatóság. Friss levegő.

Forrás: YLE

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s