Ha az ég jéggel kínál, csinálj belőle jéglámpást!

,,Ha az ég citrommal kínál, csinálj belőle limonádét!” – hangzik a híres szállóige. A télre (fagyra-hóra-jégre) várva aktualizáltam ezt az optimista hozzállásra biztató gondolatot. Az új verzió így hangzik: Ha az ég jéggel kínál, csinálj belőle jéglámpást! 

Akár gyerekekkel együtt is könnyedén alkothatunk ilyen szép és gazdaságos, forró és jéghideg ,,ökogyertyákat”. A sikerélmény garantált.

Finnországban nagyon kedvelik a jéglámpásokat, különösen a karácsonyi időszakban. És lássuk be, a finn tél kiváló lehetőséget nyújt a jégbe álmodott kreatív tevékenységek gyakorlásához.

Hogyan fogjunk hozzá? Ha a fagyos időjárás adott, akkor a jéglámpás elkészítése tényleg gyerekjáték. Íme néhány tipp és variáció.

Utcai világítás (Fotó: Pixabay)
Egyszerűen nagyszerű (Fotó: Eric Sylwan )
Fagyaszthatunk a jéglámpásunkba virágokat és faágakat is (Fotó: Pixabay)

Az Instagramon is érdemes jéglámpás-ötletek után kutatnunk!

Remélem, a képek elég inspirálóak, tehát jöjjön néhány videó, amelyekben más-más technikával, de bárki által megvalósítható módon jéglámpások készülnek. A végén pedig jön a ráaadás (és egy ígéret)!

Az első videóban a lámpás alapját egy kuglófforma képezi, és ételszínezék is kerül a lefagyasztandó vízbe.

A második videóban vödrökben készül a lámpás, majd egy fúrógép is előkerül.

És a ráadás, azaz a jéglámpás készítésének lépései a lehető legegyszerűbben elmagyarázva, rajzos formában:

Hogy efféle fagyos díszek alkotására Magyarországon az idei télen lesz-e lehetőségünk, azt sajnos nem tudom megjósolni, de annyit meg tudok ígérni, hogy egy következő blogbejegyzésben megmutatom, hogyan válik a jéglámpás szinte művészi alkotássá a vérprofik kezében!