Akinek Mika Häkkinen volt az esküvői sofőrje: Valtteri Bottas, F1-pilóta

Valtteri Bottas nyerte 2019. március 17-én a Forma—1-es világbajnokság Ausztrál Nagydíját Melbourne-ben. A Mercedes finn versenyzőjének győzelme nagy meglepetés volt (a tavalyi évben egyszer sem állhatott a dobogó legfelső fokára).

Ki is ő? Mit lehet tudni Valtteri Bottasról, az emberről?

Valtteri Bottas hétköznapjairól évek óta rendszeresen és sokat cikkeznek a finn újságokban, ám ezek általában inkább hírközlések, mint mélyreható beszélgetések. A közösségi média platformjain is jelen van az autóversenyző és felesége. Bottas-t, úgy tűnik, akkor is szeretik, ha éppen nem nyer.

Valtteri Viktor Bottas a dél-finnországi kisvárosban, Nastolában született 1989. augusztus 28-án, vagyis ez év augusztusában lesz 30 éves. Nős, felesége Emilia Pikkarainen olimpikon, Európa-bajnok úszónő, akivel 2016-ban kötöttek házasságot. Gyermekük nincs, és ahogy erről Bottas már többször is nyilatkozott, egyelőre nem szerepel a terveik között a gyermekvállalás; ha majd gyermekük lesz, szeretnének vele sok időt tölteni, amit most nem tehetnek meg.

2018-ban egy kiskutyával bővült a családjuk. Fanni, a dalmata kutya mindenhová elkíséri őket. Bottas az új családtag érkezése kapcsán az Ilta Sanomatnak azt nyilatkozta, mindig is kutyakedvelőnek tartotta magát, gyerekkorában labradoruk volt. Fanni kutya és Valtteri Bottas időnként együtt járnak futni. A kutyus napközben sokat van együtt Emiliával, elkíséri őt a lovardába. A feleség, Emilia ugyanis — igaz, hogy korábban nagyon sikeres úszó volt —, jelenleg versenyszerűen lovagol, díjugrató versenyeken vesz részt. 

Megismerkedésük története sem (teljesen) titok az olvasók előtt. Az autóversenyző Valentin-napon kérte meg szerelme kezét öt évvel a megismerkedésük után egy étteremben. Egy beszélgetős tévéműsorban találkoztak életükben először. Bár a műsor struktúrájától idegen volt, hogy egyszerre két sportoló is jelen legyen a beszélgetésben, de ezúttal kivételt tettek: mivel Valtteri Bottas nagyon ritkán tartózkodik Finnországban a versenyek miatt, a hirtelen jött lehetőséget nem akarták kihagyni a műsor szerkesztői. Bottas két héttel a műsor után felhívta telefonon az úszónőt, a többi már történelem.

Fotó: Jussi Eskola, Iltasanomat

A kapcsolatuk tartósságának és erősségének titka Emilia szerint többek között az, hogy Bottas igazi úriember (a virághozó fajtából), és mivel mindketten aktívan sportolnak, nagyon jól megértik és tolerálják egymást, így azt is, hogy sok időt töltenek külön. Amikor végre együtt vannak, igyekeznek a lehető legkevesebbet utazni.

Az esküvőjükön – érthető módon – a Forma-1 világából nagyon sok híresség volt jelen, köztük Mika Häkkinen, kétszeres világbajnok, aki azzal lepte meg sporttársát és barátját, hogy a templomi szertartás után váratlanul beült az ifjú pár fekete esküvői autójába sofőrként, és amikor az utasok gyanútlanul helyet foglaltak, alaposan beletaposott a gázba.

A sportoló házaspár gyakran és szívesen jótékonykodik, amikor csak teheti. Tavaly december végén az ünnepek alkalmából ellátogattak egy kórház gyermekosztályára, karácsonyi ajándékokat vittek a gyerekeknek és a szüleiknek, akik nagy örömmel fogadták a meglepetésvendégeket. 

A Helsingin Sanomat (HS) egy igen hosszú írást közölt az év elején Valtteri Bottasról ,,Egy átlagos fickó különös élete” címmel. A versenyző nagyon őszintén beszél az életéről, a nehézségekről is.

Miben is átlagos ez a fiatalember? Átlagosnak nevezhető a foglalkozása, hiszen a kormány mögött ülni, hivatásos sofőrnek lenni nem ritka dolog férfi körökben.  Már gyerekkora óta vonzódik az autókhoz. Hatévesen már autóversenyző akart lenni (még ebben is hasonlít jó néhány magyar és finn embertársunkra). Bottas azonban mégis kilóg a sorból, nem szokványos sofőrállás az övé, gondoljunk csak a munkakörülményekre, a sebességre, na és a fizetésre.

A sisakban a gyermek Bottas (1996) (Kép: Pekka Talja, ess.fi)

Bottas nagyon komoly napirend szerint él, túlzás nélkül be van osztva minden perce, akkor is, amikor közönségtalálkozón vesz részt. Nem rejtőzik el a világtól, nem is könnyen tehetné, de nem vágyálma a nyilvánosság. A közösségi médiában ő a harmadik legkövetettebb személy Finnországban, de nem szeretne a középpontban lenni, és minden rezdüléséről hírt adni. Szívesebben lenne ismeretlen, állítja a HS-interjúban.

Arra a kérdésre, hogy milyen embernek gondolja magát, azt válaszolta,  ő egy teljesen normális, átlagos fickó, aki szeretné megnyerni a Forma-1 világbajnokságot. A társaságnak nem ő a középpontja, szeret grillezni és szaunázni. Nagyon precíz időbeosztás szerint él.

Önmagával meglehetősen kritikus. A sajtóban megjelent negatív kritikák rosszul estek neki, manapság igyekszik tudatosan nem törődni ezekkel. Azt is bevallotta, az elmúlt időszakban volt, amikor szinte a kiégés határára ért. Túlhajszolta, túledzette magát, nem tudott aludni, fizikailag és lelkileg is szenvedett. Így utólag, úgy tűnik, mintha két évig ködben lett volna. Ő sem ,,superman”, mint ahogy azt gyakran hiszik róluk, élsportolókról az emberek. Kimerítő, hogy folyton távol kell élnie a családjától, a feleségétől, a kutyájától, a barátaitól és az otthonától. Szerencsére szerettei mindenben támogatják őt, így tényleg teljes erővel a munkájára tud koncentrálni, ami nélkülözhetetlen ebben a szakmában. 

Ami igazán kikapcsolja, az a séta az erdőben, mert a csend mellett az egyedüllét is nagyon fontos a számára, ilyenkor kitisztulnak a gondolatai, összeszedetté válik, jobban tud összpontosítani. Magányos farkasnak gondolja magát, akinek létszükséglete a nyugalom, bár választott szakmájának nem éppen ez a fő jellemzője.

Vasárnap az Ausztrál Nagydíjat Bottas nyerte meg, és még valamivel felhívta magára a figyelmet. A korábban mindig csendes, halk szavú és jól nevelt jelzőkkel illetett versenyző a versenyautóban ülve, a csapatrádión keresztül, immár biztos nyertesként, korábbi kritikusainak azt üzente: Fuck you. Amikor később szembesítették ezzel a tőle szokatlan véleménynyilvánítással, azt mondta, csak kicsúszott a száján. Hiába kérték, nem kívánta nevesíteni azokat, akiknek a szavait szánta; azt sem tagadta, hosszú a lista, de az érintettek biztosan tudják, hogy róluk van szó.

Yle.fi

Az említett Helsingin Sanomat-cikkben Bottas azt is bevallja, ez volt az első nagyobb lélegzetű interjú, amit vele készítettek. Élete eddigi legnagyobb sportteljesítménye előtt néhány héttel. 

Egy biztos: lesz még folytatás.


FRISSÍTVE: 2019. év végén meglepetésként érte a finn közvéleményt a hír: Emilia Pikkarainen és Valtteri Bottas házassága véget ért, és a bejelentés után nem sokkal, még karácsony előtt hivatalosan el is váltak.