Kutyával (vagy macskával) a munkahelyen

Megoszlanak a vélemények arról, jó ötlet-e bevinni a munkahelyünkre a kutyánkat vagy sem. Vannak, akik elképzelni sem tudják, sőt egyenesen felháborítónak tartják már magát a felvetést is. Mások szerint a világ legtermészetesebb dolga, nincs is ennél üdítőbb és vidámabb dolog. 

A másfél éves Jack Russell terrier — írja az yle.fi — egy hotel irodájában tölti a hétköznapjait, egyetlen munkanapot sem hagyna ki. Gazdájával időnként kisebb szünetet tart, ilyenkor együtt mennek el egy rövid sétára. Mindketten remekül érzik magukat.

Amikor a pulthoz lép egy ügyfél, hamar kiderül, hogyan viszonyul a kutyákhoz. Ha pozitív a hozzáállás, máris kialakul egy kellemes kommunikáció, közvetlenebb légkör. Ha viszont az ügyfél nem örül a hoteleb jelenlétének, akkor a kutyus máris visszavonul a pult mögé.

A finn Hotel Kokkola törzsvendégei már mint kedves ismerőst köszöntik Rane kutyát, aki mindig barátságos és kedves az emberekkel. 

Rane kutya a gazdájával a hotelban (Fotó: Heini Holopainen, Yle)

A szálloda vezetője, Sari Jukonen szerint akkor sincs gond, ha allergiás vendég érkezik a hotelbe. A hotel egyik szintjét kimondottan allergiában szenvedőknek alakították ki, Rane kutya pedig egyébként sem mehet soha a szobákba vagy a konyhába.

Kirsi Salmijärvi, a Finnországi Kennel Szövetség osztályvezetője úgy véli, a kutyák iránti elfogadás egyre nagyobb, ugyanakkor a munkahelyeken (kivéve, ahol a kutya terápiás vagy valamilyen egyéb segítő feladatot látnak el) még nem túl gyakori a jelenlétük, holott nagyon sok pozitív hatása lehet, ha kedvencünk velünk tölti a munkanapot.

Kutatások bizonyítják a jelentős mértékű stresszcsökkenést, illetve a munkavégzési kedv növekedését a kutyák jelenlétében. Ráadásul a gazdi nem rohan haza a munkaidő végeztével, ha a szeretett állata vele van (nem éhesen, magányosan várja otthon a gazdáját). Egy-egy kedves állat a munkahelyen akár kiváló marketingfogás is lehet, vonzóbbá teheti az adott helyet. Az otthonosság érzését kelti a munkavállalókban és az ügyfelekben is.

Kép: https://puremattaparas.fi

Egyszerűbb a helyzet, ha saját irodánk van, de a kutyák jól elvannak a gazdi asztala mellett is, ha megfelelőek a körülmények, és örömmel indulnak nap mint nap a munkába. Ha azt tapasztalnánk, hogy a közeg nem elfogadó, vagy kutyánk folyton nyugtalan, nem érzi jól magát, akkor ezt semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

És ha esetleg a macskások (kígyósok, hörcsögösök, tengeri malacosok, papagájosok…) irigykednének vagy háborognának, ne tegyék, hiszen mindenre van megoldás, csak egy megfelelő munkahely kell hozzá. Otthoni munkavégzés előnyben!

Pörri cica szeret bejárni az irodába, az ügyfélszolgálatra (Kép: iltalehti.fi)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s