Múmin-völgy filmpremier! Mese, filozófia, pszichológia, kultusz vagy őrület?

 

A múmin-történetek és a múmin-figurák (túlzás nélkül) a finn nemzeti identitás részei: mindenki ismeri, szereti, lelkesen várja az új kiadványokat és az új megfilmesített epizódokat. Alig van olyan finn háztartás, ahol ne lenne legalább egy múmin-bögre vagy valami egyéb múmin-figurás használati tárgy, hisz enélkül nem élet az élet! 

 

,,Kegytárgyak” a tamperei Múmin Múzeum kisboltjában

 

A múmin-sorozat kitalálója és megalkotója Tove Jansson (1914-2001). Az írónő svéd anyanyelvű finn művész, aki Finnországban született és élt, így nem csoda, hogy a múminokat mind a finnek, mind a svédek egyformán (és egyetértésben!) sajátjukként szeretik.

A múminok varázslatos világa megbabonázta Európát, Amerikát és Ázsiát is. Az 1990-es években valóságos múmin-őrület lett úrrá Európa- és Amerika-szerte egy több mint 100 részes múminos rajzfilmsorozatnak köszönhetően. A Múmin-könyveket (regények, képregények, szakácskönyv) közel 50 nyelvre fordították le, több tévéfilmsorozat és mozifilm is készült a kedves történetekből. Ma már van Múmin kávézó, étterem, bolt, múzeum és élménypark, kapható múminos bélyeg, lakástextil, étkészlet és emlékérem; a divat világában, a nemzetközi kifutókon is felbukkantak már a múminok. Született a történetekből opera, színdarab, bábelőadás, számítógépes játék, anime-mozifilm…  

A Múmin-család a japánok szívébe is belopta magát, sőt valóságos múmin-kultusz alakult ki a felkelő nap országában, olyannyira, hogy a rajongók egy része (mivel japán közvetítéssel, a japán-finn rajzfilmben találkozott először a múminfigurákkal) gyanútlanul azt hitte, hogy egy ízig-vérig japán mesével van dolga.

 

A híres Arabia cég múmin-bögréi a finn családok kedvencei

 

Bár mindegyik korosztály megtalálja benne az éppen neki szóló kedves és/vagy komoly mondanivalót a piciktől a nyugdíjasokig (akár 100 év fölött is!), ám filozofikus mondanivalója, melankolikus hangulata miatt sokan inkább felnőtteknek szóló történetnek vallják, sőt a magyar fordításokkal kapcsolatos kritikákban rendre elhangzik többek között az is, hogy gügyögős gyermekmesévé egyszerűsítik a csöppet sem felszínes, egy kicsit sem szirupos múminsztorikat.  

 

Múmin-völgy lakói

 

Kik is a MÚMINOK? Ha valaki nem ismerné őket, néhány kattintással akár magyar nyelvű cikkek tömkelegét olvashatja a kedves kis lényekről, sőt a könyvek magyar nyelvű fordításait is mindig megtalálhatjuk a könyvesboltok kínálatában. 

,,Kik azok a múminok?

Múmin-völgy lakói, a múminok Tove Jansson finnországi svéd írónő és
illusztrátor hősei. A múminok a svéd mitológiában szereplő trollok, de
semmiképpen sem ijesztő lények (…). Kinézetre hasonlítanak a
vízilovakra, de nagyon is emberi tulajdonságaik vannak. A történetek
központjában a múmincsalád és barátaik állnak.”

(nyest.hu)

A híressé vált figurák első prototípusait maga az írónő, Tove Jansson készítette el, ő illusztrálta a könyveket is. Tove Jansson művészcsaládban nőtt fel: édesapja szobrász, édesanyja grafikus-illusztrátor volt. Az alapötlet 1930-ban született, de csak 1945-ben jelent meg nyomtatásban a regénysorozat első része.  Később az írónő testvére, Lars Jansson (1926-2000) is részt vett a művek írásában és illusztrálásában, majd önállóan folytatta a közösen megkezdett munkát. Ma is a Jansson család leszármazottainak felügyelete és irányítása alatt történik a múminokkal kapcsolatos könyvkiadás és filmgyártás.

 

Az írónő, Tove Jansson

 

Az elmúlt hetekben ismét múmin-lázban ég Finnország, ugyanis 2019. február 25-én a tévében vetíteni kezdtek egy új animációs filmsorozatot a Múmin-völgy lakóiról.

A filmet 7 éven felülieknek ajánlják (nem mese ez, gyermek!). A 21 millió euróból nemzetközi (finn-brit) koprodukcióban  a képernyőre kerülő sorozatot minden idők legköltségesebb és legnagyszabásúbb finn tévésorozataként emlegetik.

Marika Makaroff, a sorozat ötletgazdája és kreatív producere 5 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy belevág ebbe a hatalmas projektbe. Az Oscar-díjas Steve Box lett a film rendezője.  Mark Huckerby ja Nick Ostler Emmy-díjas forgatókönyvíró páros szintén szerepelnek a stáblistán. John Woolley pedig a társproducer. A szinkronmunkálatok során a szereplők hangját hazai népszerű színészek kölcsönözték a figuráknak. Az angol nyelvű verzióban szinkronhangként szerepel többek között  Rosamund Pike és Kate Winslet is. Technikai értelemben is csúcsprodukcióról beszélhetünk. A filmből 13 részt vetítenek le elsőként Finnországban. A sorozatot Kína, Japán és Anglia múmin-rajongói is hamarosan megtekinthetik. 

 

Steve Box, Oscar-díjas rendező és Marika Makaroff, a film szülőanyja a filmvetítés előtti gálán Helsinkiben, Tove Jansson szülővárosában

 

Íme a hivatalos filmelőzetes:

 

 

És még egy aktuális múmin-hír: ha a múmim-hívek a sok élmény hatására esetleg megszomjaznak,  semmi gond, hiszen – állítólag rajongói nyomásra – az eddigi múminos italválaszték tovább bővül. Immár 1,5 literes palackban is vásárolhatunk Múmin üdítőitalokat a finn üzletekben ez év márciusától.

Egészségünkre!

Málna és fekete áfonya ízű 1,5 literes Múmin üdítőital

 

Forrás: Yle UUtiset, Ilta Sanomat, MTV Uutiset

3 Comments

  1. Köszönöm a hozzászólást. A felvetés jogos: Tove Jansson Finnországban született, anyanyelve svéd. A finnek a suomenruotsalainen szót használják az írónővel kapcsolatosan, ám a magyar cikkekben leggyakrabban a Finnországban élő svéd kifejezés szerepel. A jogutód Moomin Characters Oy Ltd. szerint (megkérdeztem őket) a svédül beszélő finn kifejezés a helytálló. A bejegyzést korrigáltam.

   Kedvelés

   1. Igen, ezt csak így körülírva lehet pontosan magyarosítani. Köszönjük a javítást!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s