Idén február 12-én ünneplik a finnek a halleves napját.
A finn Pro Kala Egyesület által életre hívott nemzeti halleves napot mindig február második keddjén tartják, és tavaly volt az első alkalom, amikor meghirdették. A halleves nap célja az, hogy a konyhákban minél többször és minél változatosabb formákban jelenjen meg ez rendkívül tartalmas, egészséges és sokoldalú finomság.
Hogyan kell ünnepelni február második keddjét, azaz a nemzeti halleves napot? Együnk halat otthon, a munkahelyünkön, útközben vagy bárhol, ahol éppen vagyunk! – vallják Finnországban a halleves nap kitalálói. A halleves szóhasználat nem véletlen: a finnek által kedvelt hagyományos halleves más, mint a magyar halászlé. A finn halleves gyorsan, könnyen elkészíthető étel, amely általában tejszínnel öntenek fel, leggyakrabban lazacból készül. Van benne burgonya, répa és babérlevél is. Vajjal megkent friss rozskenyérrel fogyasztva az igazi.

Témába vág:
https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/03/08/finnorszag-legjobb-etterme-2019-ben-a-gron/
Ha tetszett, amit olvastál, figyelmedbe ajánlom a Finland News blog többi írását.
Ha van kedved, tarts velem az Instagramon és a Facebookon is.