Háztartási gépek és készülékek: megjavíttatod vagy újat veszel?

A régi háztartási gépek tényleg jobbak voltak, mint utódjaik?

Sokan úgy vélik, hogy a jól bevált, masszív elektromos készülékeket érdemes megtartani, meghibásodás esetén szerelőhöz vinni, mint sem lecserélni egy újabbra.

A finn háztartásigép-szerelők is azon a véleményen vannak, hogy régen a háztartási gépek jobb minőségűek voltak. A nagyobb strapabíróság részben azzal is magyarázható, hogy a készülékek anyaga nem műanyag, hanem fém volt.

Image by pkamiini from Pixabay

Manapság sajnos a gépek nagy részét eleve úgy gyártják, hogy azok nem javíthatók, az alkatrészek nem cserélhetők.

Ugyanakkor az is tény, vannak, akikben egyáltalán fel sem merül a javítás lehetőségének gondolata. Különösen igaz ez a fiatalabb korosztályra, míg az idősebbek és (korosztálytól függetlenül) az ökotudatos vásárlók nem egyből a készülékcserére, egy új termék vásárlására voksolnak, ha valami elromlik. 

Finnországban 2018-ban tovább nőtt a gép- és készülékvásárlások száma, különösen nagy mértékben emelkedett a szárítógépek eladása, mivel újabban ez már alapdarabbá vált az otthonokban.

Photo by Janaya Dasiuk on Unsplash

Az Európai Unió szeretne egy olyan szabályozást megalkotni és bevezetni (az elképzelések szerint akár már 2020–21-re), amely előírná, hogy az üzletekbe bekerülő elektromos háztartási gépek javíthatóak legyenek, illetve kötelezővé tennék az ehhez szükséges megfelelő cserealkatrészek gyártását is. Ha ez megvalósul, a többi már csak rajtunk, a fogyasztók hozzáállásán múlik.

Forrás: Yle

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s