Lehet, hogy túl sokat alszik a macskád?

Túl sokat alszik a macskád? Kizárt! A macskád minden bizonnyal roppant különleges jószág, de épp olyan sokat alszik, mint a többi cica. És ez így van rendjén, ne aggódj!

Egy felnőtt macska akár 12-18 órát is képes alvással tölteni naponta. Azok a cicák pedig, amelyek nem járnak ki a lakásból, még ennél is többet!

Mivel a macskák eredetileg éjszakai állatok, az alvásidejük nagyobb része nappalra esik. A legaktívabbak hajnali 3 és 6 óra között. Mivel kiválóan alkalmazkodnak a gazdájuk életmódjához, ha napközben sokat játszanak velük, akkor a nappali alvásuk kieső idejét éjszaka pótolják be.

Nemcsak hozzánk, emberekhez képest alszanak irigylésre méltóan sokat, hanem a többi háziállathoz viszonyítva is.

A lovak és a tehenek körülbelül 4 órát alszanak naponta, a kutyák 13-14 órát töltenek alvással. A kutyák ráadásul felszínesebben alszanak, mint a macskák. 

A macskák a szabadság hívei, nem szeretik a kötöttséget az alvóhelyük tekintetében sem, ezért gyakran változtatják meg a szunyókálásuk helyszínét, bár vannak azért kedvenc pihenőhelyeik, ahová rendszeresen és szívesen visszatérnek.

Egy egészséges, nagykorú macska tehát élete 65%-át tölti alvással, ebből 15%-nyi a mély és 50%-nyi a felszínes alvás. A kölyökmacskák akár a nap 90 %-át is az alvásnak szentelik.

Doromboló barátaink között akad olyan is, amelyik horkol, bár ez nem túl gyakori jelenség a macskák körében. A kutyák 21%-a, míg a macskáknak mindössze 7%-a szokott alvás közben horkolni.

Van még valami, ami miatt sokan megirigyelhetjük a macskákat. Miután egész nap jó nagyokat durmolnak, bármikor frissek és tettre készek lesznek egy pillanat alatt. Nem kábultak, nem álomittasak, kávé nélkül is szuper fittek rögtön ébredés után.


TÉMÁBA VÁG:

Nem hagy dolgozni a macskád? Akkor nagyon szeret téged!

Mi történik, ha az elnök macskája betelepszik a mosdókagylóba?

Kutyával (vagy macskával) a munkahelyen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s