Csipkézett aranyautó parkol Helsinki utcáin

Vannak, akik  úgy sétálnak a nagyvárosi utcákon, hogy tömeg ide vagy oda, ők ugyan szinte soha semmit (és senkit) észre nem vesznek. De talán még ők is felkapnák a fejüket, ha egyszer váratlanul szembetalálnák magukat azzal az aranyautóval, amely most épp a finn fővárosban parkol. 

Egy autó, ami aranyból készült? Mi ez? Kié ez a különös járgány, és mit keres Helsinki utcáin?

Pályaudvar, Helsinki (Fotó: Miina Ant-Wuorinen)

 

Az aranyautó egy kicsit mindannyiunké. Egy pillanatra megállít és elgondolkodtat bennünket.

Az autócsoda egy képzőművészeti alkotás. Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, finn művész szobra. 

A mű csapatmunka eredménye. Létrehozását a Bosch Power Tools cég is támogatta. Az autó régi karosszéria felhasználásával készült, amely Bosch HSS-BIM POWERCHANGE 14-114 milliméteres vastagságú körkivágóval lett kilyukasztva, így az aranyfestékkel befújt szobortest csipkeszerű hatást kelt.

A szobor egy mozgó utcaművészeti (street art) kiállítási projekt része, amely Helsinkiben 5 különböző helyszínen bukkan fel 2019. szeptember 15-ig.

Mit is jelent számunkra az autó? Erre a kérdésre nincs sztenderd válasz. Státuszszimbólum? A munkavégzésünk eszköze? A hely, ahol kipihenhetjük magunkat? A büszkeségünk? Az eszköz, ami nélkül tehetetlennek éreznénk magunkat? A jármű, ami fölösleges, mert a tömegközlekedés mindenhová eljuttat? Egy környezetszennyező, káros, kényelmi gépezet? A tárgy, ami nélkül sehová sem tudnánk időben odaérni? A hiteltartozásunk egyetlen pozitív eleme? Egy olyan valami, ami egyelőre elérhetetlen vágy? A személyes szabadság jelképe? A civilizált ember önpusztító fogyasztási szokásainak és függőségének szimbóluma? Ahány ember, annyi válasz.

Anna-Kaisa Ant-Wuorinen számára a képzőművészet egyrészt egy vizuális utazás, másrészt a tárgyak jelentésének vizsgálata. Művével nem szeretne állást foglalni az autókérdésben, csak bele szeretne olvadni az aranyautó csipkéibe. 

Az aranyautó és az aranyba öltözött művész (Fotó: Miina Ant-Wuorinen)

Vannak, akik azt állítják, hogy egy kis kutakodás után mindenről és mindenkiről kiderül, hogy van valami köze Magyarországhoz. Ezúttal tényleg igazuk lenne. Anna-Kaisa Ant-Wuorinen Magyarországon is ismert művész. Egyik munkája megtekinthető Balatonalmádiban a ,,Kézfogás” Európa Szoborparkban.

 

Fotó: M. T.

A balatonalmádi szoborparkban található Dorian című szobor egy klasszikus regény főhőséhez köthető. Oscar Wilde Dorian Gray arcképe című regénye volt az ihletadó a mű elkészítéséhez. 


Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

,,Oscar ​Wilde klasszikus regényének hőse, a gazdag, gyönyörű és naiv fiatalember, Dorian Gray megszállottja annak a gondolatnak, hogy örökké fiatal és szép maradjon, s ezért még akár a lelkét is eladná. Miután az egyik barátja megfesti portréját, a fiú csak azt fájlalja, hogy az ő szépségét az élet és az idő hamar lerombolja majd, míg a képe örök marad, s azt kívánja, hogy bárcsak ez fordítva lenne.

A fiatalember hamarosan cinikus barátja, Lord Henry Wotton befolyása alá kerül, aki ráébreszti az élet ízeire. Dorian átadja magát az önző és rafinált élvezeteknek, férfiakat és nőket taszít a bűn útjára, majd egyre mélyebbre süllyed, s a züllés minden nemét és formáját megtapasztalja. Az események egyre riasztóbb fordulatot vesznek, mivel nemsokára megtudja, hogy kívánsága teljesült. Legnagyobb csodálkozására ugyanis csak a róla készült kép öregszik. Arca és szeme őrzi az ártatlan ifjú szépségét, a festett arcmás viszont, amelyet gondosan elzárva tart háza egy titkos helyiségében, híven mutatja az idő és a bűn rombolását vonásain.

Ekkor úgy érzi, itt az ideje megváltoztatnia az életét. Hogy teljesen tisztára mossa magát, bűnös múltjának tanúját, a szörnyűséges képet meg akarja semmisíteni…”

(moly.hu)

 

A regény elolvasható a Magyar Elektronikus Könyvtárban is: KATT.


Anna-Kaisa Ant-Wuorinen Dorian című köztéri alkotása egy üvegbúra alatt található műanyag fej. A búra szándékosan úgy lett kialakítva, hogy a fej az idő múlásával (a pára, a fény és a hő hatására) folyamatosan alakuljon-változzon-zsugorodjon-öregedjen. 

Fotó: M. T.

Ez az utolsó fotó 2013-ban készült, amikor a balatonalmádi szoborparkot ünnepélyesen is átadták a nagyközönségnek. Vajon azóta mennyit öregedett Dorian? 

Források: Bosch, Iltalehti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s