Mi történik, ha az elnök macskája betelepszik a mosdókagylóba?

Tarja Halonen az a fajta elnök, akit nemcsak elnöklése idején kedveltek, hanem mind a mai napig tisztelnek és szeretnek az emberek. Vitalitása, életszeretete minden korosztály számára irigylésre méltó.

Tarja Halonen (teljes nevén Tarja Kaarina Halonen) Finnország 11. köztársasági elnöke. Ő volt az első nő ezen a poszton, sőt ezidáig az egyetlen finn nő, aki elmondhatja magáról, elnökként állt helyt Finnországban. A mai napig népszerű Halonen két teljes cikluson át ült az elnöki székben 2000-től 2012-ig, amikor Sauli Niinistö vette át az elnöki tisztséget, aki jelenleg is a Finn Köztársaság elnöke. 

Tarja Halonen nem véletlenül került a politika élvonalába, elhivatott és ambiciózus lévén nem volt ismeretlen korábban sem a finn közéletben: megválasztása előtt is aktívan politizált, sőt külügyminiszterként is tevékenykedett, illetve a Szociáldemokrata Párt képviselője volt elnökké választásáig. 

Tarja Halonen (Fotó: Veikko Somerpuro, helsinki.fi)

Ha lehet, igyekszik a fontos ügyek mellett kiállni a mai napig is a (finn) határon innen és túl. Így például amikor 2019. április 5-én a finn fővárosban diákok tüntettek azért, hogy lépéseket sürgessenek az éghajlatváltozás miatt, beszédet mondott Tarja Halonen is, aki (a fiatalok meghívását örömmel elfogadva) jelenlétével is támogatni szerette volna a kezdeményezést.

Tarja Halonen 2010-ben, (Fotó: mtvuutiset.fi)

A karácsony szentestéjén (1943. december 24-én) született Halonen szívesen és őszintén beszél akár a magánéletéről és a hétköznapjairól is, ha kérdezik. Februárban például egy tévéshow-ba hívták meg őt férjével, Pentti Alajärvi jogászprofesszorral. Itt többek között arról is mesélt, hogy fiatal családtagjait mire szokta emlékeztetni. A szerelemmel kapcsolatos tanácsa így hangzik: ha találkozunk életünk nagy szerelmével, ne felejtsük el: akibe beleszeretünk, attól bizony időnként nagyon dühbe tudunk gurulni.

Tarja Halonen és Pentti Arajärvi a Vappu és Marja Talk Showban

Tarja Halonen szabadidejében szívesen kertészkedik, érdekli a zene és a képzőművészet is. A Talk Show-ban azt is elárulta, bizony még mindig nagyon szeret kosárlabdázni. Példaértékű, hogy manapság is rendszeresen kosarazik egy kis csapatnyi ismerősével az idén 76. életévét betöltő volt finn elnök.

Amióta a gyerekek felnőttek, az unokák is messze vannak, több ideje van olyan dolgokra, mint a főzés. A humoros beszélgetésből megtudhattuk, hogy férje szerencsére mindenevő, így aztán Tarja Halonennek nincs nehéz dolga, ha gasztronómiai kalandozásokra adja a fejét. 

Az otthonukban jelenleg két piros fülű ékszerteknős és egy imádott cicalány lakik: Meggi, a szibériai erdei macska. Néhány napja Meggi cica és híres gazdája egy fotónak köszönhetően ismét az érdeklődés középpontjába került a közösségi médiában. A képen, amit maga Halonen osztott meg a Twitteren, azt láthatjuk, hogy Meggi egy reggel úgy döntött, elfoglalja a mosdókagylót, így gazdájának nem maradt más választása, mint hogy ezúttal a zuhany felett végezze el a fogmosást.

Az egyik leghíresebb finn macskát, Meggit (teljes nevén Meggi Medvegyevát) 2013-ban kapta ajándékba Tarja Halonen az akkori orosz elnöktől, Dmitrij Medvegyevtől. Attól kezdve az otthonukban kialakult egy nagyon egyértelmű hierarchia: bizony-bizony Meggi lett az úrnő a házban – vallotta be az Apu finn magazinnak adott interjújában 2018 decemberében.

„Ő valahogy úgy tekint ránk, mintha rosszul képzett személyzet lennénk. Aranyos, társaságkedvelő, nagyon ragaszkodik hozzánk, különösen hozzám” – árulta el Tarja Halonen, Finnország talán legismertebb macskatulajdonosa.

Forrás: MTV UUTISET, Apu, Me Naiset


A jelenlegi finn elnök, Sauli Niinistö és felesége, Jenni Haukio boldog kutyatulajdonosok:

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/03/07/nyolc-eves-lett-lennu-kutya-a-finn-elnoki-par-kedvence/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s