Fesztiválozz és élj karbonsemlegesen!

A helsinki Flow Fesztivál kulcsszavai a karbonsemlegesség és a fenntarthatóság egy jó életért.

A fesztiválok korszakát éljük világszerte, nyáron különösen. Minden nagyváros igyekszik valami egyedi, csak rá jellemző, ugyanakkor az éppen aktuális fősodrást felvonultató, nemzetközi tömegeket vonzó (tehát ebből a szempontból még sem túl eredeti) programkínálatot felmutatni, hogy bekerüljön (sőt lehetőleg hosszú távon bevésődjön) ,,A fesztiválok nagykönyvébe”. 

 

 

Mitől lesz mégis karaktere  egy-egy nemzetközi hírű fesztiválnak? Mi az a fő gondolat, amely mentén magához hívja a közönségét? Mi alapján választ és indul útra a fesztiválozó emberiség? A válaszokat csak sejtem, de nem tudom. Az viszont tény, hogy a Helsinkiben augusztus 9-11. között megrendezett Flow Fesztivál kulcsszavai a karbonsemlegesség és a fenntarthatóság voltak. Szerencsére nem ez az egyetlen ilyen fesztivál, de egyelőre világviszonylatban is az elsők között van ezzel a gondolattal. 


,,A karbonsemlegesség rendszerint azt jelenti, hogy egy cég a tevékenységei során vagy egy egyén az életmódja során a lehető legkisebbre csökkenti karbonlábnyomát, majd a maradék karbonkibocsátásokat kiegyenlíti. Karbonsemleges lehet egy termék, szolgáltatás, rendezvény stb. is azáltal, hogy a kapcsolódó karbonkibocsátásokat ellentételezzük.”

(Forrás: karbonsemlegesseg.cf)


A Földön élők feladata, nagy kihívása az elkövetkező években a szén-dioxid kibocsájtás globális csökkentése, illetve a folyamatos ellentételezés. Globálisan és egyénileg is. Vitatkozhatunk azon, hogy az egyén tud-e tenni valamit vagy sem, de most induljunk ki abból, hogy IGEN. Nemcsak egy kontinens, ország, cég vagy rendezvény tudja ellentételezni a széndioxid-kibocsátását, hanem az egyén is. Kiszámíthatjuk karbonlábnyomunkat, lépéseket tehetünk azért, hogy felelősségteljesebben éljünk, azaz zöld döntéseket hozzunk a hétköznapokban.

 

 

Hogy mekkora szénlábnyomot hagyunk magunk után, ingyenes kalkulátorral ki is számolhatjuk. Végig kell gondolnunk életünk minden egyes területét, ha konkrét lépéseket szeretnénk tenni.

A karbonlábnyom azt mutatja meg, hogy hétköznapjaink során – miközben jövünk-megyünk-utazunk, fűtünk, áramot fogyasztunk, hulladékot termelünk, étkezünk és fesztiválozunk – mennyi üvegházhatású gáz kibocsátását okozzuk, vagyis mennyire vagyunk megterhelőek a környezet számára.

 

A Flow Fesztivál augusztus 09-én nyitotta meg a kapuit Helsinkiben. A Flow utolsó napján még teljes erővel lehetett bulizni, az eseményekről a finn köztévé is tudósított, sőt élőben közvetített. 

A Nagyszínpadon az utolsó nap még igyekeztek egy nagy bulit csapni. A fellépők: 

Hogy mire gyógyír 2019-ben a THE CURE, azt nem tisztem megítélni, de az biztos, nagyon várta már a közönség az esti koncertet. A két külföldi sztárfellépő mellett két hazai ikon is a színpadra lépett: Chisu és J. Karjalainen.

Chisu egy fiatal finn sztár, aki nemcsak előadó, hanem szövegíró és zeneszerző, sőt vizuális showmester is.

 

J. Karjalainen pedig egy élő legenda, megkerülhetetlen tényező a finn zenében. Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint úgy járni be Finnországot, hogy ne ismerjük meg J. Karjalainen dalait. (Ha valami rossz ,,összehasonlítósdis” fordulattal szeretnék élni, azt mondanám, ő a finn Zorán, de ezzel mindkettőjük egyediségét leértékelném, és igazából nem is hasonlítanak.)

 

 

 

A Flow Fesztivál hivatalos honlapján minden egyes fellépőről, programról és eseményről (az elmúlt évekből is) rengeteg információt találhatnak az érdeklődők több nyelven. (A Flow 2004-ben került fel a fesztiválok világtérképére.) Ugyanezen az oldalon tájékozódhatunk arról, hogy milyen irányvonalak mentén lehet környezetbarát módon eltölteni az időnket a fesztiválon, majd – a tanultakat hasznosítva – akár otthon is. Mert ezen a fesztiválon nemcsak a FLOW-élmény a fontos, hanem a felelős gondolkodás is egy jobb életért.


Mitől lesz egy fesztivál fenntartható? Ezek voltak a Flow Fesztivál jelszavai:

 

Nulla szénlábnyom

Zöld áram

100%-ban újrahasznosított anyagok

Fenntartható étkezés

Intelligens közlekedés

A Balti-tenger védelme

Igazságosság, méltányosság és egyenlőség

Biztonság és akadálymentesség

 


 

A MY HELSINKI (Az én Helsinkim) program segítségévél sok-sok javaslatot kapnak az országba látogató turisták arról, hogy mit nézzenek meg, mit és hol egyenek, igyanak, hogyan töltsék el az idejüket Finnországba látogatva, hol szálljanak meg és mivel utazzanak, hogy a nagyszerű élmények mellett egy közös célért is tenni tudjanak.

 

 

A programleírásban bevallják, hogy Helsinki még csak az út elején jár, de elindult, és komolyan veszi a feladatot, mert a klímaváltozás mindenkit érint, így cselekedni is mindannyiunknak kell. Mert, ha egy nagy fesztiválon sikerül, akkor a hétköznapokban miért ne menne?


Korábbi írásaim a témában:

A finn Lahti lesz Európa zöld fővárosa 2021-ben

A múminok meg akarják menteni a Balti-tengert

Háztartási gépek és készülékek: megjavíttatod vagy újat veszel?

A klímánk nagybeteg, gyógyítsuk meg!

Képzelj el egy országgyűlést, ahol a képviselők 46%-a nő!

Egy tévészakács, a sült répa és a közösségépítés

Szeretem az öblítőeceted illatát!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s