Vidáman cipelik a málhazsákot a bevonuló finn sorkatonák

Finnország azok közé az országok közé tartozik, ahol  jelenleg is kötelező a sorkatonai szolgálat. A finn fiatalok pedig örömmel vonulnak be katonának a nemzetközi felmérések tanúsága szerint is.

A 18 évet betöltött hadrafogható finn állampolgárok, pontosabban a férfiak számára kötelező a sorkatonai szolgálat, a nők pedig önkéntes alapon dönthetnek a sereg mellett. Alaphelyzetben ez 6 hónap sorkatonai szolgálatot jelent, ami 13 hónapos civil szolgálattal is teljesíthető indokolt esetben.

Eskütétel 2005-ben. Kép: CC BY-SA 2.0

„Finnországban a társadalom legnagyobb részében pozitív a megítélése mind a sorköteles rendszernek, mind pedig a hadseregnek (a legutóbbi felmérések szerint a finnek 95%-ban bíznak a hadseregükben). A Forreign Affairs témával foglalkozó friss cikke szerint ennek oka nemcsak a társadalmi elköteleződésben, hanem a katonai állomány munka- és életminőségének folyamatos fejlesztésében, valamint a hadsereg szervezeti értékelési rendszerében keresendő. A hadseregen belül ugyanis az állomány értékeli mind az elöljáróit, mind pedig az infrastrukturális és egzisztenciális körülményeit is. Emellett a hadsereg az egyes katonai feladatok végrehajtásához kapcsolódóan monitoring rendszert is kiépített. A szervezet és az állomány folyamatos fejlesztéséhez ezen értékelési mechanizmusok nagyban hozzájárulnak.

Bizonyos feltételek és indokok alapján a sorköteles katonai szolgálat nemkatonai szolgálattal is kiváltható. A kötelező katonai szolgálat kiképzési időből, sorköteles szolgálatból, ismétlő kiképzésekből, extra szolgálatból és mozgósítás alatti szolgálatból áll.
A sorköteles szolgálat – attól függően, hogy milyen feladatra képzik ki a katonát – 165, 255, vagy 347 napig tart. A szolgálat után a leszereltek tartalékos állományba kerülnek, rendkívüli állapot esetén a tartalékos állomány behívásával és ismétlő kiképzésével biztosítják a felkészült katonai készenlétet.
A sorköteles állomány mellett egy szűk hivatásos és szerződéses állomány szolgál, amelynek létszáma körülbelül 4600 fő. Finnországban a hadkötelezettség minden 18 és 60 év közötti finn férfit érint.”

(Sorkatonai és önkéntes katonai szolgálatok – Parlament.hu)


2020. január 6-án volt legutóbb Finnországban sorozás. Ennek folyományaként például a Tikkakoskiban található légierő-kiképző iskolában 300 fiatal kezdte meg a sorkatonai szolgálatot.

A legelső pillanatokról, a hóban cipelt hatalmas málhazsákokról videó is készült:


Ha szeretnél a Finland News rendszeres olvasójává válni, megtalálsz a Facebookon is. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s