Az éneklő fiúk legyőzik a nehézségeket

A maFINN 2020. évi zenés decemberi kalendáriumában napról napra egy új videó jelzi az idő múlását és a karácsony közeledtét.

December 12-én a kórusban éneklő gyermekeké lesz a főszerep.

A kórusban éneklés nagyszerű közösségi élmény. Finnországban hagyományosan népszerű hobbi a kórusba járás. Van is választék bőven (profi, félprofi és amatőr társaságok), így mindenki megtalálhatja a neki szimpatikus közösséget és a legtesthezállóbb dalrepertoárt kortól, nemtől, sőt énekhangtól függetlenül.

A kórusban éneklés pozitív hatást gyakorol testi-lelki egészségünkre egyaránt.

Témába vág:

Ezért legyen mindenki kórustag

Ha eddig azt hitted, a kórusban éneklés unalmas és régimódi, hallgasd meg a finn gimisek adventi dalát!

A Leticia kórus például azt hirdeti, hogy bárki lehet kórustag.

A Leticia 2003 óta működő vegyeskórus, amelynek jelenleg nagyjából 170 különböző életkorú tagja van két településen (Salo és Perniö). Nem kell vizsgát tenniük azoknak, akik csatlakozni szeretnének a csapathoz, hiszen a lényeg a közösen átélt örömök megtapasztalása, s közben természetesen az egyének énektudása is fejlődni fog.

A Leticia programja nemcsak az éneklésről szól: a daltanulás mellett helyet kap a foglalkozásokon a mozgás és a tánc (egyfajta komplex drámaóra ez, bár ők határozottan és következetesen kórusnak nevezik önmagukat).

A Leticia sikeresen szólítja meg a fiúkat is: van több kimondottan a fiúkra fókuszáló projektjük, például nemrég egy musicalt készítettek és adtak elő Éneklő fiú címmel.

Az Éneklő fiú című musical egy olyan kisfiúról szól, akinek nem sikerült beilleszkednie a közösségbe, és egyébként sem találja helyét a nagyvilágban, míg egyszer csak csatlakozik egy kórushoz, megszereti az éneklést mint hobbit, és gyökeresen megváltozik az élete. Egy olyan eszköz lesz a kezében, amely a hétköznapi problémák megoldásában is segíti őt, illetve szociális készségei fejlődésével egyidejűleg a saját belső harmóniája megteremtéséhez is közelebb jut. Persze mindez amolyan (kis)fiúsan történik, és a musical egy cseppet sem pszichológiai tanmese vagy marketingfogás!

Az Éneklő fiú című musicalból láthatunk most egy dalt a Leticia kórus énekeseinek előadásában.

A klip után pedig egy olyan videót csatoltam, amely betekintést nyújt a kórus munkájába. Épp az Éneklő fiú musical előkészületeiről, a darabról és a próbákról kapunk információkat. Finnül beszélnek benne, de a finnül nem tudók számára is átjön a lényeg…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s