Többet alszol, mint egy zsiráf?

Az állatok alvási szokásairól és az alvással töltött idejük pontos mennyiségéről egy átlagember keveset tud. Még a háziállatok alvásigényét sem biztos, hogy jól tippelnénk meg. Pedig ők velünk, körülöttünk élnek. Vajon többet alszunk, mint egy zsiráf? Kialvatlanabbak vagyunk-e, mint egy elefánt?

Azt sejtjük, hogy hozzánk képest jóval többet alszik a macskánk, sőt a kutyánk is gyakrabban húzza a lóbőrt… De valójában mennyi az ideális szunyókálásmennyiség a számukra? Na, és mi a helyzet a vadállatokkal? Melyikőjük éri be a legkevesebb alvással? A finn Elimämme internetes újság épp ennek a kérdésnek járt utána.

Igen, a saját tapasztalaton alapuló megfigyelésünk nem tévedés: a legkevesebbet alvó állatok közé NEM tartozik a macska, hiszen ők életük 65%-át alvással töltik. Nemcsak hozzánk, emberekhez képest alszanak irigylésre méltóan sokat doromboló kedvenceink, hanem a többi háziállathoz viszonyítva is. A lovak és a tehenek körülbelül 4 órát alszanak naponta, míg a kutyák 13-14 órát töltenek alvással. A kutyák ráadásul felszínesebben alszanak, mint a macskák. 

Talán többen is egyetértünk abban, hogy a legkevesebbet alvó jószágok még inkább irigylésre méltónak tűnnek, mint a folyton szunyókáló társaik. Ők ugyanis – azt hinnénk – nem azért nem alszanak, mert sok a dolguk, vagy mert a napi problémák és a stressz miatt álmatlanul forgolódnak fekhelyükön.

Mint kiderült, nekik sem könnyű! Ugyan a keveset alvó vadállatoknak nincs szükségük semmilyen altatószerre, relaxációs gyakorlatra, sem alvásklinikára, sőt köszönik szépen, nagyszerűen érzik magukat ébredés után a reggeli kávéjuk nélkül is. De bizony komoly oka van a hosszú ébrenlétüknek! 

Szóval jöjjenek a hétköznapi hősök, a keveset alvás állati bajnokai!

Alvás (azaz alváshiány) témában a képzeletbeli dobogó csúcsán a zsiráf áll. Ő a legkevesebbet vagy legalábbis az egyik legkevesebbet alvó állat (nem teljesen egységes az álláspont ebben a kérdésben). Az viszont tény: a zsiráf annyira keveset alszik, hogy sokáig azt hitték a tudósok, hogy szinte egyáltalán nem is hajtja álomra a fejét. Később rájöttek, azért még neki is szüksége van alvásra. Igaz, nagyon elfoglalt vadállat: folyton eszik, és az állandó falatozás mellett alig jut ideje pihenésre. (Ebben sem célszerű utánozni őt, sajnos.)

A zsiráfok nagyjából két órát töltenek alvással naponta, de ezt a mennyiséget sem egyhuzamban tudják le, hanem kisebb szakaszokban. Néhány percig szundikálnak, állva. Legfeljebb hét percig egy-egy alkalommal. Róluk tehát nem túlzás azt állítani, folyton olyan álmosak, hogy akár állva is képesek elaludni. (A végén még kiderül, a zsiráfok közelebb állnak hozzánk, mint eddig sejtettük.)

A zsiráffal vetekszik az elefánt fittsége. Némely források szerint az elefánt nyerné meg a versenyt, ha a legkevesebbet alvó állatok harcba szállnának a megtisztelő címért. (Az elefántok fotóit elnézve tényleg kénytelenek leszünk elhinni, hogy a kevés alvástól hamarabb öregszünk és a bőrünk ráncossá válik.)

Ormányos barátaink napi 3-4 óra alvással is beérik, és bizony ők is az evéssel és a táplálékszerzéssel töltik az életük jelentős részét. Hiába, hatalmas testük igényli a tápanyagot. Keveset alszanak, és azt is felszínesen. A rabságban élő elefántok, mivel a táplálékszerzés nem veszi el a teljes szabadidejüket, valamivel többet szundikálhatnak. 

Összegezve, azok az állatok alszanak a legkevesebbet, amelyek folyton mozgásban vannak, semmire sincs idejük, folyton a túlélésért kell küzdeniük, a napi betevő falatról kell gondoskodniuk.

Ismerősen hangzanak ezek a szavak? Ha már az állatok a téma: néha nem ártana kiszállnunk a mókuskerékből. Vigyázzunk, nehogy a zsiráfok vagy az elefántok sorsára jussunk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s