Egy kis alkoholmentes sört a gyereknek?

Vajon – az egyébként egyre népszerűbb – alkoholmentes sör a gyermekek itala? Igyon-e, ihat-e alkoholmentes sört kiskorú szemünk fénye?

 

 

Családonként (sőt egyénenként) változó, ki mit gondol az alkoholfogyasztásról, ki, mikor és mennyi alkoholt iszik, és hány éves kortól gondolja helyénvalónak az ismerkedést az alkoholtartalmú italokkal. Szinte mindenféle felfogással lehet találkozni ebben a témában kortól, nemtől és társadalmi helyzettől függetlenül. Kinek van igaza?

 


Bizonyára mindenki hallotta már ezeket a más-más felfogást tükröző véleményeket: 

  • 18 év alatt soha, semmilyen körülmények között ne igyon senki alkoholt, és azok alkoholmentes változatait se kóstolgassa! Ráérnek még az ilyesmire.
  • Ugyan, mi is voltunk fiatalok! Már a felső tagozatban elkezdtük az ivást. Legkésőbb. Voltak, akik hamarabb. Ezek a mai gyerekek meg még korábban érnek, mint mi.
  • Igya csak meg az a gyerek nyugodtan a pohár alján a maradékot. A többi ovis is ezt csinálja. Semmi baja nem lesz tőle.
  • Csak a sör habját szürcsölgeti! Az nem is pia.
  • De hát ez mentes sör, csupa vitamin! Hadd igya az a gyerek! Fényes lesz a haja, meg a körme.
  • Ünnep van! Ilyenkor egy kicsit szabad! 
  • Épp csak a nyelve hegyét dugta bele, az nem is számít ivásnak. Már ereje sincs annak a kis löttynek.

 

Nem tudom, ki melyik felfogással találkozott életében, és mit gondol erről a kérdésről. Mindenesetre minden olyan országban, ahol elég sokan küzdenek alkohol- és egyéb függőségekkel, nem árt bölcsebben és éberen viszonyulni a témához.

Finnországban is régóta folyik a küzdelem alkohol fronton. Még mindig van bőven mit javítani a statisztikákon és a való életben. Nemrég az alkoholmentes sör fogyasztásával kapcsolatosan merült fel a kérdés Finnországban: ki ihatja ezeket az italokat, kiknek és milyen céllal gyártják? Kiszolgálják-e a gyermekeinket, ha alkoholmentes sört kérnek az üzletben? Ihat-e a gyerek, mondjuk akár az iskolában is, alkoholmentes sört? Mi a szakemberek véleménye? A Maaseudun Tulevaisuus megkérdezte őket.

A törvény nem tiltja, hogy alkoholmentes italt (sört, bort) vásároljon egy kiskorú. (Ebbe a kategóriába tartoznak a ténylegesen alkoholmentes és az 1,2 %-os alkoholtartalmú sörök is. Efölött már érvényesül a törvényi tiltás.) Ha az alkoholmentes sör nem a gyermekek itala, akkor miért nem szigorúbb a törvényi szabályozás ez ügyben? A finn Szociális és Egészségügyi Minisztérium képviseletében nyilatkozó Ismo Tuominen szerint a szankciók alkalmazása jobb, ha azokra az esetekre korlátozódik, amikor ténylegesen a gyerekek egészségét közvetlenül veszélyeztető, káros anyag található az italokban. Ugyanakkor Ismo Tuominennek az a meglátása, a kiskorúak kezébe ne adjunk sem valódi cigarettát utánzó termékeket, sem alkoholmentes italokat, hanem épp ellenkezőleg, tudatosítsuk bennük (és szükség esetén magunkban is), hogy ez rossz irányba vihet, idő előtt szinte mi szolgáltatjuk ki őket azoknak a függőségeknek, amellyekkel nem egy, magát erősnek gondoló felnőttnek is komolyan meggyűlt a baja, amelyek már eddig is túl sok jóvá nem tehető tragédiát okoztak. A reklámok se ajánljanak efféle termékeket a kiskorúaknak, még tréfába bújtatott, jópofának álcázott sugallatként sem. Különösen igaz ez azokra a sörtermékekre, amelyekből van alkoholos és alkoholmentes változat is, és ráadásul ezek a megtévesztésig hasonlítanak egymásra. Ezt a finn jogalkotás szabályozza is, azaz kiskorúaknak, illetve kiskorúakkal tilos az alkoholmentes sörök, borok… reklámozása.

Essi Lindqvist, a finn Sörgyárak Szövetségének kommunikációs igazgatója az üzletvezetők felelősségére hívja fel a figyelmet, miszerint bár nem törényellenes, de semmiképpen nem etikus a boltok polcain az alkoholmentes söröket az üdítőkkel és egyéb kiskorúaknak szánt enni- és innivalóval együtt kihelyezni.

 

 

Kirsimarja Raitasalo, kutató szerint, aki főként a különböző családi problémákkal, a családok és a fiatalok alkohol- és drogfogyasztásával foglalkozik, úgy véli, hogy a kiskorúak esetében más megítélés alá esik egy 16-17 éves fiatal, aki alkoholt fogyasztó nagykorú társaival együtt időzve alkoholmentes sört iszik, mint mondjuk egy 12 éves vagy még  fiatalabb fiú- vagy lánygyermek.

,,Ha a 12 évesekről van szó, én magam sem javaslom az alkoholmentes sörök fogyasztását. Nem értem, hogy milyen okból kellene ennyi idősen sör ízű italt fogyasztani” – véli a finn szakember. Arra is emlékeztet, hogy ha alkoholmentes sört itatunk a gyerekekkel, az valahol mégis csak az alkoholos sörök fogyasztásának egyfajta imitálása. Hozzászoktat egy érzéshez, egy ízhez. Vonzóvá teszi/teheti az alkoholfogyasztást. Azon pedig ne csodálkozzunk, hogy a gyermekeknek tetszik az ötlet. Egészen másképp hangozhat egy kiskorú számára, akár vonzóbb lehet önmaga és mások számára is, hogy ő sört iszik, nem pedig holmi üdítőt vagy gyümölcslét (ne adj Isten, vizet!).

 

 

Kirsimarja Raitasalo nem örül a gyerekpezsgők népszerűségének sem. Úgy véli, az alkoholos pezsgőkre emlékeztető gyerekpezsgő kínálásával-tukmálásával azt üzenjük, sőt tanítjuk, hogy az ünneplés szerves része az italozás, vagyis az ünnep, a felszabadult szórakozás elképzelhetetlen alkohol nélkül.

 

Forrás: MT

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s