Egy tévészakács, a sült répa és a közösségépítés

Aki Wahlman finn mesterszakács, ismert tévészakács legutóbb arra hívta fel a figyelmet: eszünkbe se jusson megpucolni a répát sütés, főzés előtt, hiszen épp a lényeget, azaz az ízeket és a értékes anyagokat távolítanánk el a hámozással. Hámozás? Semmiképpen ne tegyük! –  kéri nyomatékosan Aki Wahlman, aki szerint a sárgarépa igazán akkor zamatos, ha nem főzzük, hanem inkább sütjük.

Aki Walhman az MTV Uutisetnek nemrég elmesélte, hogyan lehet a legegyszerűbben, a leggyorsabban és a legízletesebben elkészíteni a sárgarépát. A  sült finomság szinte egyetlen hozzávalója néhány hámozás nélkül egészben meghagyott sárgarépa.

A receptet tovább tart leírni, mint a sült répákat elkészíteni.

Tehát szükségünk lesz egy tepsire, amelyet hintsünk meg durvább szemű sóval. Ezen a sóágyon fogjuk megsütni a répákat. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sárgarépákat egészben (megtisztítva, de nem meghámozva) rendezzük el a tepsiben. A répák vastagságától függően a sütés kb. 30-45 percig tartson. A répák mellé tehetünk más zöldségeket is.

Kép: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Aki Walhman 1964-ben született a délnyugat-finnországi Laitilában. 1996-ban ismerte meg a szélesebb közönség, amikor megnyerte AZ ÉV SZAKÁCSA versenyt. 1997-ben már ő képviselte Finnországot a Bocuse d’Or versenyen. 2006-ban jelent meg szakácskönyve A szakács és a szakácstanoncok címmel. Több tévéműsorban és -sorozatban is szerepelt.

Forrás: Aki Wahlman, Facebook

Aki Walhman nemcsak főz, hanem tanít és vállalkozóként is sikeres.  Karrierje kezdetétől rendkívül fontosnak tartja, hogy a Turku környéki, délnyugat-finnországi gasztronómia ismertté váljon és elfoglalja a méltó helyét Finnországban. Épp ezért hozta létre 2012-ben az EAT MY TURKU nevű weboldalt, ahol nem csak recepteket olvashatunk, hanem bemutatkozási lehetőséget kapnak többek között a környékbeli éttermek, pékségek, a gasztronómiához kapcsolódó legkülönbözőbb területeken dolgozó vállalkozók, és termelők. A honlapon megtekinthető hangulatos videók segítségével akár együtt is főzhetünk a finn mesterszakácsokkal vagy a saját terméküket bemutató kisvállalkozókkal, sőt betekinthetünk egy-egy családi vállalkozás hétköznapjaiba is. Az „Eat my Turku”-oldalra milliók kíváncsiak, az információk pedig napról napra frissülnek, hiszen a cél, hogy folyamatosan tájékozódni tudjunk a vidék gasztroeseményeiről.

Forrás: Aki Wahlman Facebook, MTV Uutiset

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s