Börtön vagy hotel? Börtönhotel!

Ha a fenti kép valahogy ismerős lenne (ideális esetben csak filmélmények kapcsán!), az nem a véletlen műve. A fotón látható finn hotel eredetileg börtön volt. Ma pedig nyitva áll bárki előtt, ha tisztességes szándékkal és érvényes szobafoglalással érkezik. A stílusos, modern szobák már egyáltalán nem emlékeztetnek a múltra.

A finn főváros Katajanokka nevű kerületében található (több mint 100 szobás) szálloda egykor börtönként funkcionált, az épület legrégebbi része 1837-ben épült.

A hotel kialakításakor az építtetők szándékosan nem akarták az egykori börtönfunkciót vagy a börtöntörténelmet túlzottan hangsúlyozni, ennek ellenére néhány autentikus helyiséget, illetve a pincesor egyes részleteit a régi időkből látogathatóvá tették az arra kíváncsiak számára.

Történelmi tény, hogy az egykori  börtönlakók között voltak olyan ismert emberek is, mint Risto Ryti (1889-1956), finn elnök, akit 1946-ban a Szovjetunió elleni harcban játszott szerepéért háborús bűnösnek kiáltottak ki, és tízéves börtönbüntetésre ítéltek.

Risto Ryti 1949-ben elnöki kegyelemmel szabadult. Az életéből hátralévő években már nem politizált, jórészt a visszaemlékezéseit írta. Temetésén hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára.

A szálloda 1837-től egészen 2002-ig börtönként funkcionált, 2007-től pedig már Katajanokka Hotel néven fogadja a szállóvendégeket. 

A hajdanvolt börtönépület nem véletlenül emlékeztet az amerikai filmekből ismert börtönökre, hiszen ez egy ún. philadelphiai típusú börtön volt, ahol a fogvatartottak számához képest nagyon kevés börtönőrt kellett csak alkalmazni, mert a hosszú, keskeny folyosók két oldalán sorakozó cellaajtókra könnyen ráláthattak az őrök.

A Katajanokka Hotel ma már dizájnos szálloda sokféle kényelmi szolgáltatással. 2006-ban a World Luxury Hotel Awards nemzetközi díj nyertese lett. 2018 őszétől a jónevű Marriott szállodalánc tagja.

A Katajanakka Hotel hivatalos reklámfilmje a szálloda Facebook-oldalán ITT található.

Aki a régi börtönviszonyokról is szeretne megnézni egy kisfilmet, megteheti, bár érthető módon nem túl felemelő látvány:

Forrás: Facebookyle.fi, rantapallo.fi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s