A majális örök

Virtuális programokkal majálisozik a finn főváros, hatalmas vappupartit tartottak április 30-án.
 
A VAPPU (a finnek május elsejei hatalmas, közösségi ünnepe) most kevésbé harsány, mint az ezt megelőző években.
 
A kellékek egy része persze most is adott: elkészültek a jellegzetes ételek és italok, van kalap, akár még lufikat is lehet otthon eregetni, de nem lehet összegyűlni a tereken, nem lehet tömegrendezvényeket tartani, azaz nem lehet közösen örülni a májusnak.
 
A finn vappu ünnepi itala: a sima (ejtsd: szima), ami egyfajta mézsör. Jellegzetes finomsága: a tippaleippä, amely leginkább a magyar csörögefánkra emlékeztet. (Fotó: mako Kangasala, Finnország)
 
Elkészült az ünnepi asztal, kész a dekoráció. Na, de mit ér a vappu az egész országot megmozgató, fergeteges ünneplés nélkül?! Elmarad a május elsejét megelőző diákünnep?!
 
Üres marad Helsinki főtere?! Szomorkodni fog Havis Amanda, a sokat látott szobor, a hableány, a gyönyörű, örökifjú nő, AKIT ilyenkor mindig szépen megtisztítanak, diáksapkával megkoronáznak?!
 
Nem lesz reggelig tartó örömünnep és koncert a hableányt körülrajongva?! Nem, ezt nem engedheti meg magának Helsinki!!!
 
2002. május 1., Havis Amanda szobor, Helsinki (Fotó: Liimes at en.wikipedia)
 
Helsinki Város és partnerei addig törték a fejüket, míg megszületett a megoldás, elvégre a digitális világban (sok)minden lehetséges. Több virtuális programmal is készülnek, gondolva minden korosztályra. A legnagyobb szabású rendezvényük pedig a vappu előestéjén már sikerrel le is zajlott.
 
Helsinki főterén április 30-án tartottak egy óriási, virtuális ünnepséget és koncertet, amelyet mindenki az otthonában élvezhetett élőben vagy akár utólag felvételről. A végeredmény egyszerre üdítően hagyományos és vidítóan szokatlan. Kicsit talán olyan lett ez a 2020-as finn majális, mint a magyar narancs A tanú című filmben: nem tökéletes, de mégiscsak vappu és mégiscsak finn!
 
Volt ünnepi műsor, játszott Helsinki Város Zenekara egy korábbi felvételről, énekelt benne egy férfi karanténkórus, megemlékeztek a régi idők majálisairól, láthattak a nézők csodás felvételeket Helsinkiről… S mint ahogyan a korábbi években is, a főváros polgármestere, Jan Vapaavuori megtartotta ünnepi beszédét az elmaradhatatlan fehér diákkalappal a fején.
 
Finn szokás szerint arról sem feledkeztek meg a szervezők, hogy a svédül vagy angolul beszélők is jól tudják követni az eseményeket.
 
A hivatalos ünnepség végén egyre több virtuális figura pottyant a térre az égből, míg végre megjelent a nagyszínpadon a várva várt JVG-zenekar, akik elénekelték többek között ,,Az örökké tartó/örökös vappu” című népszerű (mondhatni örökzöld) számukat is. A színpadon a háttértáncosok (teljesen logikusan!) nagyra nőtt, vidáman táncoló medvék voltak.
 

A 2020-as finn virtuális megavappu a maga bizarr módján lenyűgöző és meghökkentő, főként pedig példamutató. Hiszen az ünnep nem függ tértől és időtől, és ezt Havis Amanda, a mindig bizakodó hableány is nagyon jól tudja.
 
A rendezvény egyik jelképévé vált az a kép, amelyen a Havis Amanda-szobor hableánya május elsején – mint a fél világ – ezúttal otthon marad. Tökéletes frizurával, kényelmes ruhában (mindössze kalap van a fején) egyedül, de nem magányosan ünnepel. Laptopját könnyedén bronztérdére helyezi, lábához simul hű társa, egy rozmár, és a szépen berendezett lakásban, tradicionális finomságokat fogyasztva együtt ünnepel Finnországgal, mert a vappu örök.
 
A képet, amelynek címe: Havis Amanda készül az első virtuális vappujára, Sanna Mander készítette. (Forrás: hel.fi)
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s