Juuso medve álmában sem tétlenkedik

Juuso medve, mivel eljött a borongós, hűvös ősz, amit majd a még kevésbé barátságos tél követ, melankólikusabb lett a szokásoshoz képest, ráadásul egyre inkább lelassult, majd belátta, itt az idő a visszavonulásra. Jobb ezt a pár hónapot téli álomban tölteni...

A finnországi Kuusanóban található Nagyvadközpont medvéi október 19-én megkezdték a szokásos téli álmukra való felkészülést.

Nagyvadközpont, Kuusamo

Az 1990-es évek elején alapított Kuusamói Nagyvadközpontban medvék, rókák és hiúzok is élnek. Az otthon lakói közül a legismertebb a festményeivel is híressé vált Juuso medve.

Ám ne higgyük, hogy a téli álom egyfajta dologkerülés a medvék részéről. Juuso medve még akkor is komoly és felelősségteljes munkát végez, amikor alszik. Idén február-márciusban például egy nagyszerű kiállítása nyílt Tamperében épp a téli szundikálása idején, most pedig az egyik festménye kerül kalapács alá egy nemes cél érdekében.

A fentebb említett tamperei kiállításon már láthatta a nagyközönség azt a festményt, amelyet most elárvereznek. A barátság hangjai című alkotást Juuso medve a tárlatnak helyet adó Tampere Ház 30. évfordulója tiszteletére készítette. A képre október 14. óta lehet licitálni egészen december 13-ig. Az árverésen befolyt összeget a gyermekek és fiatalok pszichiátriai kezelésére fogják fordítani.

A festmény mérete körülbelül 65 cm x 65 cm. A medve egyedi stílusát jól példázó műtárgy rétegelt lemezre készült.

Fotó: Antti Eintola / Yle

Ha Juuso medvéről és társairól szót ejtünk, kötelező megnevezni azt a személyt, aki a medvék legnagyobb ismerője és patronálója: Sulo Karjalainen.

Fotó: Antti Eintola / Yle

A medvemberként emlegett Sulo Karjalainen 79 éves, és amíg teheti, nem szándékozik visszavonulni. Ugyanakkor beismeri, nagyon hosszúnak tűnik számára az az időszak, amíg medvebarátai társaságát nélkülöznie kell. A téli álom ugyanis nagyjából fél évig tart.

Források: YLE, Iltalehti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s