A művész, aki medve, főleg a hidegebb napokon kap kedvet a festéshez

Egy finn medve – név szerint: Juuso – munkáiból rendeztek kiállítást február 23. és március 2. között a finnországi Kempelében a Zeppelin bevásárlóközpontban.

Ez idő alatt közel kétezren tekintették meg a medve régi és új alkotásaiból nyílt tárlatot, köztük sok iskolás is, akik egytől egyig a festőmedve rajongóivá váltak.

Juuso medvének (ejtsd: Júszo) egyébként nem ez az első kiállítása, munkáit már többek között Tamperében és Helsinkiben is megcsodálhatták az érdeklődők.

A kiállítás (mint a korábbiak is) jókedvre derítette az odalátogatókat, sőt többen arról számoltak be, hogy a medve hatására megjött a bátorságuk a festéshez.

Tavaly Juuso négy új festményt készített egyetlen nap leforgása alatt, melyek főként barnás színűek kevés rózsaszínnel megbolondítva; ezek, illetve a festő korábbi munkái is kiállításra kerültek.

A medve gondozója, Pasi Jäntti egy medvefestmény előtt
Juuso medve egyik erőteljes újabb alkotása
Juuso egyik korai festménye

A tárlat kurátora a festőmedve gondozója, Pasi Jäntti, aki a kiállítás ideje alatt szívesen mesélt a medvéről a látogatóknak. A kiállításon egy videó is látható volt arról, hogyan él a 2005-ben született Juuso medve a Kuusamo-beli Nagyragadozó Központban.

A Központ megálmodója és létrehozója, a medvékkel különleges, szinte baráti kapcsolatot ápoló Sulo Karjalainen (77), aki nagyon tiszteli a medvéket, szerinte mindegyiknek saját személyisége van. 

Sulo Karjalainen, a medvék barátja

Juuso medvének egyébként már szobra is van: ezt azonban nem ő követte el, hanem róla formázták! 2018 szeptemberében avatták fel a három és fél méter magas bronz- és gránitalkotást, melyet Juhani Honkanen, festő- és szobrászművész készített Kuusamo város megrendelésére.

Mivel az országban számos medveszobor van, a művész egy olyan alkotást kívánt létrehozni, amely a medve és az ember kapcsolatáról, barátságáról szól. A szobor mára Kuusamo egyik szimbóluma lett. A medveszobor modellje tehát Juuso, a híres művészmedve, a mellette álló férfialakot pedig a Nagyragadozó Központ vezetőjéről, a már említett Sulo Karjalainenről mintázta a finn szobrászművész. A szobor azt a gyakori élethelyzetet mutatja be, amikor Sulo Karjalainen nyugtatgatni próbálja a medvét.

A szobor, mellette Sulo Karjalainen, a medvék barátja; kalapban a szobrászművész

A szobor az egész város kedvence lett, a medveszakértő Salo Karjalainennek is tetszik a mű

A medve alkotói módszeréről annyi tudható, hogy Juusonak saját munkasztala van, amelyre ráül, esetleg ráfekszik, majd hatalmas mancsaival ráüt az asztalra, ezzel jelzi, hogy alkotni szeretni. Csak ilyenkor hajlandó festeni, kérésre vagy parancsra nem.

Alkotókedvére a hőmérséklet van a legnagyobb hatással: ha nő a hőmérséklet, csökken a festészet iráni lelkesedése (kész szerencse, hogy épp Finnországban él!).

Az állatgondozó-kurátor szerint ez egyfajta közös munka: a megfelelő pillanatban oda kell készíteni a kellékeket, ráadásul egy-egy festmény gyakran többszöri nekifutásra készül el: előfordul, hogy az üres lapok elszállnak, a festékek megfagynak, Juuso medve pedig saját testével melengeti őket, hogy festeni tudjon.

A kiállításra vitt válogatásban szerepeltek akrilfestmények és nyomatok is.

A képzőművészekről gyakran hallani, hogy nem szeretik a nyilvánosság előtti szereplést. Nincs ez másképp Juuso medve esetében sem, mert eredményes kortárs művészeti kiállítás ide vagy oda, Juuso medve mit sem sejt hatalmas sikeréről, hiszen ő még jól megérdemelt téli álmát alussza szeretett medvetársai társaságában. 

Tavaly, azaz 2018 áprilisában így ébredtek a medvék Kuusamo városban: 

Forrás: kaleva.fi, kaleva.fi, kaleva.fi, yle.fi, yle.fi, kaleva.fikaleva.fi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s