A finn festőmedve munkáiból ismét kiállítás nyílt

Hallottál már Juuso medvéről, aki Finnországban él és alkot?

A mackóhírességnek több kiállítása is volt már, lévén aktív festőművész. Idén februárban újabb festményekkel lépett ki a nagyközönség elé. A siker természetesen most sem maradt el.

Juuso medve régi és új munkáit ezúttal Tamperében lehet megtekinteni. A mancsművészeti kiállítás 2020. február 18-án nyílt, és 2020. március elsejéig várja a látogatókat a Tampere-házban.

A most bemutatandó 30 festmény között találhatjuk azt az alkotást is, amelyet Juuso (állítólag) kimondottan abból az alkalomból festett, hogy a kiállításnak helyt adó Tampere-ház immár 30 éves. A barátság árnyalatai című képet Juuso tavaly ősszel, közvetlenül téli álomra szenderülése előtt festette erdei bogyós gyümölcsökre emlékeztető színekben.

Fotó: Antti Eintola / Yle

Az eredeti festmények és nyomatok mellett a Tampere-házba látogatók fotókat és videókat is láthatnak Juusóról és a medvebarát és -szakértő, Sulo Karjalainenről. A helyszínen vásárolni is lehet a medve műveiből, A barátság árnyalatai című képet pedig árverésre bocsájtják. A befolyt összeget a tamperei egyetem fiatalokkal foglalkozó pszichiátriai intézete fogja megkapni.

Juuso medve szerencsére ma már megteheti, hogy adományozóként is fellépjen, míg legelső kiállításainak bevételét főként a neki (illetve főként medve- és hiúztársainak) otthont adó, a finnországi Kuusamo településen kialakított nagyvadközpontnak gyűjtötte.

Tampere-ház, panorámakép (Fotó: Cryonic07)

A Tampere-ház és Juuso medve nem először működik együtt, ugyanis két évvel ezelőtt a festőmackó volt az, aki elsőként kóstolhatta meg az épület tetején mézet készítő méhek munkájának édes (nektárízű) gyümölcsét. (Arról, hogy miért is vannak méhek a Tampere-ház tetején, és vajon mennyire ízlett az 500 kilós piktornak a méz, majd egy következő blogposztban fogok beszámolni.)

A kiállítás apropóján az YLE készített egy interjút a medve egyik gondozójával, Pasi Jänttivel, aki elárult néhány kulisszatitkot a nagyvad alkotói módszereiről. Többek között azt is megtudhattuk, hogy bizony Juuso nem finomkodik a kész festményekkel, néhányat menthetetlenül szétmarcangolt.

A barna bundás festőművész méz, bogyósok és egyéb finom gyümölcsök felfalásával inspirálódik.

Az is előfordul, ha épp kedvet kap az alkotásra, jó nagyot csap mancsaival az asztalra jelezve, hogy máris jöhetnek a szükséges kellékek, indulhat a munka.

Fotó: Pasi Jäntti (via YLE)

Az alkotó (azaz a híres-nevezetes Juuso medve) sajnos még csak nem is sejti, mekkora (sajtó)visszhangot kapott a kiállítása, hiszen ő egyelőre jól megérdemelt téli álmát alussza.

További képek a kiállításról: ITT

Források: Tampere-talo, YLE


Ha szívesen olvasnál még Juuso medvéről és a Nagyvadközpontról, nézz szét a maFINN blogon.

Hozzászólás