A Metallica, a hosszú, forró nyár és a finn nyelv

A Metallica az egyik koncertjén elénekelte a Hosszú, forró nyár című nótát eredeti nyelven. Hogy miért épp ezt a számot választotta a világhírű metálbanda? Mert a rajongóik szeretik a Popedát! Mindez kínaiul hangzik? Tévedés. Ez (is) finn!!!

Fotó: Metalsucks.net

A hosszú, forró nyár kifejezést hallva eszünkbe juthat a nem túl romantikus, akár hónapokon át tartó rekkenő hőség, de gondolhatunk a jelzős szerkezet immár közhellyé vált metaforikus jelentésére is: a (fel)lángoló szerelemre.

Biztosan vannak szép számmal olyanok is, akik szinte automatikusan egy régi filmre vagy egy sokszor hallott dallamra asszociálnak, ha valamiért a hosszú, forró nyár szóba kerül a jelenlétükben.

Világszerte ismerik a Hosszú, forró nyár című amerikai filmet, amely William Faulkner The Long, Hot Summer című regénye alapján készült, és mára a filmtörténet részévé vált.

A filmet Martin Ritt rendezte. Az 1958-ban bemutatott produkció stáblistájára nem akármilyen nevek kerültek fel (többek között Paul Newman, Joanna Woodward és Orson Welles játszották a főbb szerepeket). A filmből később sorozat is készült.

Jelenet a Hosszú, forró nyár című filmből: Angela Lansbury, Paul Newman és Joanne Woodward

A hosszú, forró nyár kifejezés bennünk, magyarokban egy régi, a médiában még mindig sokat játszott dallamot is felidézhet. Bár világslágerré nem vált, de Magyarországon 1974 óta rendszeresen hallható a Várlak még című dal, amelyet elsőként Zalatnay Sarolta énekelt el (majd később sokan mások is). Ebben a Zalatnay-nótában hangzik el többször is a hosszú, forró nyár kifejezés, így aztán nem csoda, hogy a többség az eredeti dalcímet már nem is ismeri.

A Szenes Iván által szerzett dal nem hangzik el az amerikai filmben, és nem egy külföldi filmzene magyar(ított) változata. A hosszú, forró nyár kifejezés pusztán ihletadó volt a szövegíró, Gábor S. Pál számára. Gábor S. Pál, aki az énekesnő pszichiátere és számos sláger írója volt akkoriban, állítólag kimondottan Zalatnai Cininek szánta ezt a dalt.

Ám most térjünk vissza az eredeti kiindulópontunkhoz: a finnekhez és a Metallicához! 

Való igaz, a hosszú, forró nyarat általában nem Finnországgal kapcsolatosan szokás emlegetni, holott nem lenne teljesen alaptalan a felvetés. Nem a globális felmelegedés és a klímaváltozás okozta aggasztó fejlemények miatt, bár tény, hogy manapság egyre furcsább időjárási jelenségek vannak Észak-Európában (is). 

Fotó: Yle (Finnország időjárása, előrejelzés, 2020. 06. 26.)

Bármily hihetetlen, a finneknek is van a hosszú, forró nyárról szóló slágerük! Más műfajban, mint a miénk.

A Forró nyár egy klasszikussá vált finn rockszám, egy lemez címadó dala 1985-ből. A Popeda néven ismert finn rockbanda slágere sem az időjárásról, hanem egy szép lányhoz fűződő, mindent felkavaró és megváltoztató (élet)érzésről szól.

Ahogyan a Zalatnay által híressé vált magyar, úgy a finn sláger sem az eredeti, hanem a Hosszú, forró nyár (Pitkä, kuuma kesä) címen vált ,,nemzeti örökzölddé”.

A finnrock műfajú nóta zenéjét a banda gitárosa, Costello Hautamäki szerezte, a szöveget pedig az énekes, Pate Mustajärvi írta.

A dal egyébként plágiumgyanúba is keveredett. Azzal vádolták meg a zenekart, hogy a brit Mud 1975-ben megjelent ,,Hair of the Dog” című nótájáról koppintották a dallamot. Az ügynek végül nem lett tényleges jogi következménye, de a Hosszú, forró nyár így is ,,a legismertebb finn könnyűzenei plágiumbotrány” képzeletbeli cím birtokosa lett.

A Popeda zenekar 1977-ben alakult, és mindmáig létezik, igaz, közben a tagok időről időre kicserélődtek. Az eredeti fellállásból csak az énekes maradt. Az évek alatt több díjjal is kitüntetett zenekar jelenlegi tagjai: Pate Mustajärvi (ének), Costello Hautamäki (szólógitár), Jyrki Melartin (basszusgitár), Lacu (dobok) és Pate Kivinen (szintetizátor).

Így hangzott a Hosszú, forró nyár 1986-ban:

2008-ban sem maradhatott ki a dal a Popeda-koncert repertoárjából:

A felvétel azért is egyből felkeltette a figyelmemet, mert a színpadképhez használt világítótesteket csodálva a hagyományos konyhai reszelőnek egy újabb felhasználás módját ismerhettem meg, hála a finn rockbandának.

A Popeda slágerét természetesen sokan előadták a finn zenészek közül a 80-as évektől napjainkig, de a legnagyobb hírértéke annak volt, amikor 2019-ben a Finnországban koncertező Metallica is ezzel a számmal lepte meg a hazai közönséget.

Ráadásul Robert Trujillo. basszusgitáros és Kirk Hammett, szólógitáros finn nyelven énekelte el a Hosszú, forró nyárt, amit a hämeenlinnai koncerten jelenlévő 50.000 fős rajongói tábor hatalmas örömujjongással fogadott.

A koncert után még egy gesztussal hívta fel magára a figyelmet a Metallica: 55.000 eurós adománnyal támogatta a hátrányos helyzetű családokat segítő finn Hope Egyesületet.

A Metallica egyébként nem először énekelt finnül a közönségnek, és nem először adott pénzadományt finnországi koncertje alkalmából.

A Metallica csapata eddig 13 alkalommal utazott Finnországba, általában ilyenkor nem csak egy koncertet adtak. 1984 és 2019 között kétszer énekeltek finnül. Egész jól. Tényleges nyelvtudás nélkül, de a kiejtést megtanulva.

Fotó: Iltalehti

A napokban jelent meg a friss hír, hogy a Duolingo, a világszerte kedvelt ingyenes, nyelvtanulásra szolgáló weboldal és mobilalkalmazás ezentúl finnül is elérhető!

A hosszú, forró nyarakat ezután akár a finn nyelv tanulásával is tölthetjük.

Szédítő belegondolni, micsoda Metallica koncertek várhatók a jövőben Finnországban mindezek tükrében!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s