Szinte minden konyhában megbújik egy hagyományos, (ideális esetben) rozsdamentes konyhai reszelő.
Veszélyes fegyverré is válhat, mert szinte menetrendszerűen meg lehet vele sérteni az ujjunk végét (mondjuk egy már egészen kis méretűre összezsugorodott sajt- vagy almadarab reszelése közben), ha nem vagyunk elég óvatosak. Ám mégis hasznos darab ez a kis elpusztíthatatlan eszköz. Lássuk, mi mindenre használható a szokásos funkciókon túl!
Íme három fortély a ME NAISET finn online magazin jóvoltából:
1. Ha puha vajra van szükségünk valamilyen ételhez, de a puhaság a legkevésbé sem jellemző a felhasználandó vajunkra, akkor egyszerűen fogjuk meg a reszelőt, és reszeljük le a vajat. Még jobb, ha előtte pár percre betesszük a fagyasztóba. Ugyanígy járhatunk el a sajttal is, ha túl puha a reszeléshez.
2. Reszeld le a zöldségeket, mielőtt felhasználod őket! Reszeld le a petrezselymet, a répát, a céklát, a paradicsomot, sőt a karfiolt is, és így készíts belőlük finomságokat! Érdemes őket a fagyasztóban is lereszelve tárolni.
3. Nem fog többé gondot okozni a finomra reszelt citromhéj lekaparása a reszelőről ezzel a trükkel. Nem kell hozzá más, mint egy sütőpapír vagy zsírpapír, amivel beburkolod a reszelőt. Hogyan csináld?
Lásd az alábbi videóban:
FRISSÍTÉS:
Egy újabb felhasználási módjára bukkantam a hagyományos konyhai reszelőnek. Bármily furcsa, ennek a funkciónak több köze van a finn rockzenéhez, mint a gasztronómiához.