Készülj a húsvétra, idén sem marad el!

A húsvét jönni fog, már csak rajtunk múlik, hogyan fogadjuk. Megváltozott körülmények között, újragondolva, újraértékelve. Talán még pozitív hozadéka is lehet, ha ezúttal nem a megszokott rutinok mentén éljük az életünket, és nem szenvtelenül, belefeledkezés nélkül suhanunk át az ünnepeken.

Hatalmas különbségek vannak abban, ki miért tartja fontosnak a húsvétot, vagy egyáltalán fontosnak tartja-e. Van, aki vallási-szakrális időszakként tekint a húsvétra, sőt az azt megelőző várakozásra is. A keresztény hit felől nézve nagyobb ünnep és ajándék nem is igen létezik.

Finn gyerekkórus egy húsvéti istentiszteleten (Kép: Ossi Ahola, aamulehti.fi)

Mások számára a néphagyomány ápolásának nagyszerű lehetősége ez az ünnepkör, mely ebből a szempontból nézve csupa vidámság, önfeledtség és mindenek előtt közösségi élmény.

Finn népszokás a vesszőzés vagy villőzés. A kislányok beöltöznek boszorkánynak, és így köszöntik a szomszédokat és ismerősöket. Elmaradhatatlan kellék a tollakkal feldíszített barkaág, amely a finn lakásokban is gyakori dísz húsvétkor. Fotó:kotiliesi.fi

Ünnepelhetünk az otthonunkban, egyedül, családi vagy baráti körben. Belevethetjük magunkat egy nagyobb közösség (rokonok, barátok, falu vagy városrész) életébe, de akár el is utazhatunk kiszakítva magunkat a megszokott környezetünkből.

Van, aki hetekkel előtte már készül, testben és lélekben, lakást dekorál, lelket díszít. Mások belezuhannak az ünnepbe, s ha nem lenne munkaszüneti nap, lehet, hogy meg is feledkeznének róla.

A húsvét 2020-ban sem marad el, a kérdés, várjuk-e, készülünk-e rá a jelen körülmények között is. Hogy ez a mostani húsvét más lesz, az biztos. Utólag nagy bölcsességeket tudunk majd mondani róla. 

Lehet, hogy idén a nagy utazás mindössze azt fogja jelenteni a többség számára, hogy átsétálnak az egyik szobából a másik szobába, vagy járnak egyet a ház körül. A garzonlakásban, az egyterű otthonokban élőknek, a szobabérlőknek még nagyobb fantáziára lesz szükségük a házi helyváltoztatást illetően.

Kevesebb lesz a sallang és a személyes kontaktus, térben megnő a távolság ember és ember között, vagy más szempontból éppen azt élhetjük át, hogy a komfortoshoz képest jelentősen lecsökken a személyes terünk, minden csupa gát és korlát. A tér és az idő új értelmet nyer, vagy értelmét veszti.

Önmagunk elől nem menekülhetünk. Nem tartható a három lépés távolság. E váratlanul bekövetkezett, szokatlan élethelyzetben újragondolhatjuk, mi a prioritás, kik is vagyunk valójában. Lehet, hogy kellemetlen és szokatlan lesz a közelség, de legalább dolgozhatunk rajta, hogy elviselhetőbbek, sőt szeretetre méltóak legyünk önmagunk és mások számára is. Hatalmas pszichoterápiás (ön- és párterápiás) táborrá alakult a fél világ. Kalandra fel! 

Utóirat:

A finn posta által kiadott 2020-as húsvéti ünnepi borítékon a csibék szépen egymás után menetelnek, ám ez nem az épp aktuális járványhelyzet miatti szabálykövető magatartás folyománya, hanem afféle ősi csibeszokás. Szerencsére ők hozzák a megszokott formájukat.

A Finn Posta 2020-ban Matti Pikkujämsä grafikus és illusztrátor munkáiból készítette el húsvéti bélyeg- és borítékkollekcióját. A művész témául a hagyományos motívumokat választotta: a húsvéti csibéket és a barkát. (Fotó: posti.fi)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s