A májvirág, a hangyák és a változó világ

Tavaly decemberben hirdették ki AZ ÉV VADVIRÁGA verseny nyertesét hazánkban, de ő csak most tud igazán örülni ennek, ugyanis a győztes, a nemes májvirág tavasszal nyílik.

Fotó: Adege, Pixabay

A Magyar Természettudományi Múzeum minden évben internetes szavazásra bocsájtja, hogy melyik virágunk legyen AZ ÉV VADVIRÁGA cím büszke birtokosa.

A beérkezett voksok alapján tavaly decemberben dőlt el, hogy 2020-ban a tavaszi májvirág (Hepatica nobilis) lett a nemes vetélkedés első helyezettje, sőt azt is mondhatjuk, hatalmas fölénnyel előzte meg versenytársait: a második helyezett báránypirosítót (Alkanna tinctoria), illetve a harmadik helyezést elért kövér daravirágot (Draba lasiocarpa).

Fotó: Tero Laakso, Flickr

Mit érdemes tudni erről a méltán dobogós vadvirágról?

MÁJVIRÁG (HEPATICA NOBILIS)

„A májvirág kora tavaszi, március–áprilisi virágzású növény, ekkor hozza 6-7, ritkán akár 10 lepellevélből („szirom”) álló kék virágait, melyek olykor rózsaszínek vagy fehérek is lehetnek. Levelei jellegzetesen három hegyes karéjúak, némiképp a máj lebenyeire emlékeztetnek és kitelelnek, azaz egész télen át megtalálhatók, ha nem takarja őket hó.

Maga a növény kis termetű, alig 5–15 cm magas, bükkösökben és gyertyános-tölgyesekben, köves talajú tölgyesekben találkozhatunk vele. Elsősorban a Dunántúl déli felén (Somogy, Baranya és Tolna), valamint Zalában, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban fordul elő. Emellett megtalálható a Visegrádi-hegységben és a Karancs környékén is.

Európa nagy részén honos, de a Brit-szigeteken csak behurcoltan fordul elő.
1988 óta védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.”

Az év vadvirágjának Facebook-oldala is van, ahol további érdekességekre bukkanhatunk, akár saját fotónkat is megoszthatjuk az érdeklődőkkel.

Forrás: A Magyar Természettudományi Múzeum blogja


A májvirágot tehát nemcsak Magyarországon, hanem Európában sok helyütt ismerik és szeretik, például Finnországban is. Főként Finnország déli részein, erdőkben és udvarokban találkozhatunk vele.

Így korántsem véletlen, hogy az 1941 óta rendszeresen megjelenő, manapság természetesen az online és az offline felületeken egyaránt aktív Suomen Luonto (azaz Finnország Természetvilága) magazin egy március 23-i Facebook-posztjában olyan fotót közölt, amelyet az egyik olvasójuk küldött be a gyönyörű májvirágról (finnül: sinivuokko). A fotós: Arja Valtonen.

Bizony, a májvirág Finnországban is már most kora tavasszal megmutatja szépségét a figyelmes szemlélőknek.

A májvirág minden évben – mai divatos szóval élve – partneri együttműködésre hívja a hangyákat, akik szívesen csatlakoznak e felhíváshoz, mivel mindkettőjük számára hasznos és kellemes a közös munka.

A májvirág ugyanis hosszú élettartama alatt akár 10.000 magot szór szét, s ezek a hangyák számára rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaznak. A májvirág is jól jár a hangyákkal, hiszen a szorgalmas apróságok a magok széthordásával segítik, hogy a növény minél jobban elterjedjen.

Az amerikai tudósok azt is megfigyelték (igen, a májvirág az USA egyes részein is előfordul), hogy a hangya és a májvirág között valóságos szimbiózus alakult ki, hiszen a hangyák képesek alkalmazkodni a megváltozott klímához a májvirág finom tápanyagai kedvéért.

A hangyák és a májvirágok nem a fényt, hanem a hőmérsékletet tekintik mérvadónak a tavaszi ébredésükhöz, így sikerül azonos időben együtt megtapasztalniuk a kikelet áldásait.

Vagyis ha az éghajlatváltozás miatt a májvirág hamarabb kezd nyílni tavasszal, akkor a hangyák is hamarabb válnak aktívvá a téli dermedt állapotukból, azaz mindannyian irigylésre méltóan alkalmazkodnak a körülöttük változó világhoz.

Forrás: Suomen Luonto

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s