A meglepő klímajelenségek miatt a finn elnök is aggódik

Sauli Niinistö, Finnország köztársasági elnöke a minap részt vett egy barátságos jégkorongmérkőzésen, amellyel a résztvevők a klímahelyzet komolyságára szerették volna ráirányítani a figyelmet.

Sauli Niinistö, elnök (Fotó: mtvuutiset.fi)

Az elnök csapata veszített, de az összecsapás ennek ellenére nagyszerű volt, így értékelte maga Sauli Niinistö is a mérkőzést az őt kérdező újságíróknak.

Az MTV UUTISET munkatársainak a Helsinkiben található kültéri műjégpálya, az ún. Brahenkenttä szélén sikerült szóra bírniuk a finn köztársasági elnököt, aki immár ötödik alkalommal vett részt az évente megrendezett eseményen. 

A február 15-én délelőtt 10 órakor kezdődő meccsen az elnök a 17-es mezben lépett a pályára. Tavaly kétszer a kapuba is betalált, az idén nem volt ennyire eredményes.

Kép: Seppo Kärki / IS

Az elnök csapata ellen harcolt, és társaival együtt győztesként került ki a küzdelemből a finn jégkorong-válogatott egykori csillaga, Esa Tikkanen, aki végül a mindent eldöntő győztes gólt is a kapuba lőtte. A mérkőzést 7-6-tal Tikkanenék nyerték meg.

A jó hangulatú játék után Sauli Niinistö elnök aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyre drasztikusabb klímaváltozások figyelhetők meg a világban. Félő, hogy a jövőben az erősödő felmelegedés miatt mind kevésbé lehet majd a téli sportoknak, így a szabadtéri jéghokizásnak hódolni. 

„Meglehetősen szokatlan jelenséggel találkoztam kétszer is, amikor délre, először Jeruzsálembe, majd Lengyelországba kellett mennem. Általában úgy szokott lenni, hogy a finnek délre utazva találkoznak a meleggel. Most nálunk volt +8 fok, Tel Avivban pedig +3″ – mesélte Niinistö.

Valahogy összezavarodtak a dolgok, ezért is tartja fontosnak a finn köztársasági elnök az efféle megmozdulásokat is, amelyek az egyre nyilvánvalóbb problémára igyekeznek ráirányítani a figyelmünket.

A szokatlan meleg miatt februárban olyan nem mindennapi döntéseket kényszerültek meghozni a finn síversenyek rendezői, amelyekre eddig nem volt példa, sőt korábban elképzelhetetlennek tűntek. Két rendezvényt kellett az idén elhalasztani:

  1. A Finlandia néven ismertté vált, népszerű nemzetközi sífutó maratont nem tudják az idén megtartani Finnországban, mert nincs megfelelő mennyiségű és minőségű hó Lahtiban. A Finlandia-versenyt, amely a finnek legnagyobb sífutó eseménye, 1974-ben rendezték meg először, azóta még egyszer sem kellett elhalasztani.
  2. Az Oulu városának híres síversenyét (Tervahiihto), amely 131. alkalommal várta volna a versenyzőket, szintén nem tudják megrendezni az idén. Az oului úgynevezett Tervahiihto a világ legrégebbi, leghosszabb ideje folyamatosan megtartott síeseménye (volt). A 80, 49 és 15 km távú megmérettetésre mindezidáig már több száz síelő jelezte részvételi szándékát. Nehéz volt kimondani a végső szót, de a szervezőknek be kellett látniuk, sajnos képtelenség a jelen feltételek mellett a népszerű oului sportesemény lebonyolítása.

Az évek óta tartó felmelegedés furcsa jelenségeket okoz. Míg tavaly februárban a barkanyílásra lehetett rácsodálkozni, addig a minap arról jelentek meg fotók a világhálón, hogy Turkuban virágzik a cseresznyefa! 

Klímaszkeptikusok, irány Finnország!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s