Éjszakai fotók leplezik le a könyvtárban életre kelt plüssöket

A Haminai Főkönyvtárban egy teljes, tartalmas éjszakát tölthettek el együtt a városban élő gyermekek plüssjátékai.

A sok-sok plüss igencsak kihasználta a ritka jó lehetőséget: egész éjjel olvastak, társasoztak, beszélgettek, és persze igénybe vették a könyvtári szolgáltatásokat. Minderről rengeteg szívmelengető fotó készült.

Fotó: Haminan Kirjasto, Facebook

Hamina, a találkozások városa

Hamina Finnország délkeleti részén található. Ahogy saját magáról hirdeti: a találkozások városa. Az egyik legjelentősebb finn kikötővárost 1653-ban alapították.

Egy fontos történelmi aktus is kapcsolódik a település történetéhez: itt írták alá az ún. haminai békét 1809-ben, melynek következtében Svédország Oroszország javára lemondott Finnországról, Lappföld egy részéről és Ahvenanmaa szigetéről (Ålanddal). Létrejött a Finn Nagyhercegség az Oroszbirodalom részeként, amely 1917-ig az orosz cár irányítása alatt álló autonóm nagyhercegség volt.

Hamina (Fotó: Ningyou, SVG-map created by Care)

 

A plüssök éjjel életre kelnek?

Mesekönyvek, filmek, sőt komplett sorozatok épülnek arra a nagy kérdésre, hogy mi minden történik körülöttünk éjjel, amikor alszunk. Mit csinálnak olyankor a játékok? Mozdulatlanul hevernek vagy életre kelnek?  Vajon mi történne akkor, ha a plüssök egy éjszakát eltöltenének „kisgazdáik” nélkül a könyvtárban?

A körülbelül 20.000 fős Hamina könyvtára épp ennek a klasszikus dilemmának szeretett volna egyszer s mindenkorra a végére járni. Az ügy érdekében egy felhívást tettek közzé a város plüssjátékkal rendelkező gyermekei számára. 

2020. február 13-án közel 30 plüssfigura költözött a könyvtár falai közé egy éjszakára. Hogy senki se aggódjon, és dokumentálva legyen az akció, természetesen titokban fényképek is készültek arról, milyen kalandokban volt részük a szokatlan látogatóknak. 

Az alábbi fotón azok a plüssállatkák láthatók, akik eredetileg is a könyvtárban töltik a mindennapjaikat. Hozzájuk csatlakozhatott a többi vállalkozó szellemű, könyvtárkedvelő játék, akiket a gyerekek február 13-án este 7-ig, azaz könyvtárzárásig vihettek be a Haminai Főkönyvtárba, majd másnap nyitáskor már mehettek is értük. 

Plüssök éjszakája a könyvtárban

A könyvtári éjszakát igen mozgalmasan töltötték az őslakos és a vendégként érkező plüssök. Testük és lelkük egyaránt táplálékhoz jutott a könyvek társaságában eltöltött hosszú órák során. A képek önmagukért beszélnek.

Amikor a hozzám legközelebb álló plüssrajongó négyévesnek elmeséltem a haminai könyvtár éjszakai programját, nagyon lelkesedett az ötletért. Majd amikor megkérdeztem, hogy a kedvenc plüssállatát ő is bevinné-e egy éjszakára a könyvtárba, ugyanazt a megdöbbentséggel párosult arckifejezést láttam rajta, mint amikor néhány perccel korábban megkínáltam vérnaranccsal. A kérdésemre gondolkodás nélkül, roppant higgadtan és megfellebbezhetetlenül azt felelte: NEM SZERETNÉM. 

A haminai kezdeményezés mindenképpen jópofa. Ha újabb olvasókat nyer meg, ha felhívja a figyelmet a könyvtárba járás fontosságára és főként örömeire, akkor már mindenképpen elérte a célját. Legfeljebb nem az alvós főplüssököt, hanem a kevésbé nélkülözhetetleneket kell bevonni az éjszakai kalandba! 

A hírre az MTV UUTISET beszámolója hívta fel a figyelmemet. Ők egy kisfilmet is készítettek az éjszakai könyvtárlátogatásról, amely ITT tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s