Gyermeket vársz, és dohányzol?

Milyen veszélyekkel jár, ha a kismama a terhesség idején sem tud/akar megszabadulni a cigarettamámortól?  

Sokak számára a dohányzás és a gyermekvárás összeegyeztethetetlen. Ám mindannyian tudjuk, vannak dohányosok közöttünk (örömmel, önszántukból füstölők, illetve a függőségüktől már szabadulni vágyó, de még dohányzó nikotinisták is). És bizony egy dohányos nővel is megeshet, hogy (esetleg nem tervezetten) megfogan egy élet a szíve alatt. A szülészet udvarán, a rendelők bejárati ajtaja előtt felszabadultan dohányzó kismamák látványa szíven üti az arra járókat. De sokan vannak azok is, akik ,,zugdohányos kismamaként”, a feltűnést kerülve (talán állandó lelkiismeretfurdalástól is gyötrődve) szívnak el egy-egy szál cigit a nap folyamán.

A függőség nagy úr, jobb minél hamarabb megszabadulni tőle.

A cigarettázást abbahagyni, azaz leszokni bizony komoly stresszel járó folyamat, ám azok a veszélyek, amelyek a pocakunkban növekedő gyermekre leselkednek, összehasonlíthatatlanul nagyobbak ennél. Ezt érdemes szem előtt tartania minden édesanyának. Hannu Vierola, finn nőgyógyász és szülészorvos a Vauva magazin kérdésére válaszolva azt hangsúlyozza: nem helytálló az a vélekedés, mely szerint a leszokással járó anyai stressz jobban árt a babának, mint maga a dohányzás. A leszokás minden esetben a lehető legjobb döntés.

 

Amikor az anya dohányzik, a szén-monoxid és a dohányban lévő egyéb vegyi anyagok a magzathoz is eljutnak. Egyetlen szál cigi elszívása után a magzat vérében akár 7 órán át is megmarad a szén-monoxid. Azaz egy szál bagó reggel, még egy szál napközben, majd este egy utolsó épp elég ahhoz, hogy a szén-monoxid egész nap jelen legyen a magzat szervezetében.

Milyen következményekkel járhat, ha a baba dohányzásra van kárhoztatva?

 • A terhesség korai szakaszában a vetélés kockázata a duplájára nő a dohányzás következtében.
 • Amint az édesanya belélegzi a füstöt, a magzat azonnal reagál rá: a lélegzése lelassul és a szívverése felgyorsul.
 • A dohányzás érszűkítő hatása miatt a baba nem jut elég tápanyaghoz és oxigénhez.
 • A koraszülések 15 %-át az anya dohányzása okozza.
 • A dohányzó édesanyák gyermekei átlagosan 300-400 grammal kisebb súllyal születnek. A kórosan alacsony súllyal született csecsemők négy ötöde dohányzó anyák gyermeke.
 • A dohányzás miatt gyakori, hogy az átlagnál kisebb fejkörmérettel születnek a babák, mivel az agyuk nem tudott megfelelő módon fejlődni.
 • Megnövekszik a kockázata a születési rendellenességeknek.
 • A bölcsőhalál kockázata nagyobb.
 • Minden negyedik gyermek, akinek az édesanyja napi 10 szál cigarettánál többet szív el naponta, valamilyen pszichiátriai betegségben szenved.
 • A dohányzó anyák az átlagosnál korábban abbahagyják a szoptatást.
 • A dohányzó nők mellében egy harmaddal kevesebb anyatej termelődik, mint a nemdohányosokéban. 

A tényeket figyelembe véve a legjobb már a tervezéskor, vagy nem tervezett gyermekáldás esetén rögtön a terhesség korai szakaszában abbahagyni a dohányzást. Ha ez bármi miatt nem valósult meg, a várandósság bármely szakaszában érdemes leszokni e káros szenvedélyről a születendő gyermek egészsége érdekében. 


,,A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut.

Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

A cigarettában és más dohánytermékekben található vegyületek jelentős része ártalmas, esetleg rákkeltő hatású is. Ilyen például a benzol, ammónia, hidrogén-cianid, aceton, bután, DDT, formaldehid, hidrazit. A kátrány mint égési melléktermék lerakódik a tüdőben, így minden egyes szál elszívásával csökken annak légzési felülete. Nem elhanyagolható az sem, hogy a dohányfüstnek jelentős a mérgező hatású szénmonoxid-tartalma.”

(Forrás: webbeteg.hu)


Mi segíthet a leszokásban? Hannu Vierola szülészorvos szerint a támogató közeg nagyon fontos. Az anya könnyebben meg tud szabadulni a nikotinfüggőségtől, ha körülötte nem dohányoznak.

Különösen fontos lenne, hogy az apa sem dohányozzon. Ez a legnagyobb segítség a leszokásban! A dohányzó nők fele le tudott szokni a cigarettáról, ha a társuk is velük együtt felhagyott a füstöléssel. Ha ez nem történik meg, az anya esélye a leszokásra 10% alá csökken.

Hannu Vierola mindenkit lebeszél arról, hogy az elektromos cigarettában lássa meg az üdvözítő megoldást, ugyanis az sem egészségesebb alternatíva a gyermeket váró nők számára.

Nem maradnak magukra a dohányzó nők, ha a leszokáshoz a terhességgondozás során tanácsot kérnek. Csak tegyék meg a szükséges lépéseket, és merjenek a problémáról őszintén beszélni!

Források: Vauva 1., Vauva 2.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s