Az infarktust átéltek és az egyedül élők terapeutája: a kutya

A kutya és az ember kapcsolatát vizsgáló legújabb kutatásukban a Uppsalai Egyetem munkatársai szív- és agyi infarktust túlélt emberekkel beszélgettek, és ennek kapcsán néhány számukra is meglepő eredményre jutottak. A meginterjúvoltak között voltak kutyások és kutya nélkül élők is.

Az Iltalehti beszámolója szerint a kutatásba 180 ezer szívinfarktuson és 154 ezer agyi infarktuson átesett személyt vontak be. Volt köztük kutyatartó és nem kutyatartó is. Azt már eddig is sok tapasztalat bizonyította, hogy a kutyák egészséggel és jókedvvel ajándékozzák meg a gazdáikat, sőt a többi emberrel való kapcsolatteremtésben is segítenek. Egyértelműen terápiás hatásuk van: gyógyszer és fehér köpeny nélkül, a megszokott környezetünkben maradva, puszta létezésükkel gyógyítanak.

Az Uppsalai Egyetem arra a megállapításra jutott, hogy azok a kutyatulajdonosok, akik átestek már agyi vagy szívinfarktuson, a felépülésük után tovább éltek, mint azok, akiknek nincsen kutyájuk. Ráadásul az sem teljesen mindegy, hogy milyen kutyafajtát fogadunk be az otthonunkba és a szívünkbe. Az infarktus után lábadozók közül azok gyógyultak meg a leggyorsabban, akiknek cocker spánieljük, angol springer spánieljük, golden retrieverjük, rottweilerjük vagy német juhászkutyájuk volt.

A hatást azzal magyarázzák, hogy a nagy mozgásigényű kutyák intenzívebben mozgatják meg gazdáikat, szociális interakciókba,,kényszerítik” őket, ezáltal gyakorolnak pozitív hatást testi és lelki egészségükre. Az egyedüllét és az elszigetelődés viszont csökkenti az életminőséget és az élettartamot is.

A svéd egyetem kutatói azt is bizonyították, hogy a kutyás lét különösen az egyedülállók esetében válhat a hosszabb élet egyik garanciájává. A társ nélkül, de kutyával élők esetében 33 százalékkal csökkent az infarktus okozta halál kockázata a kutya nélkül, magányosan élő emberekhez képest. Ez az eredmény lepte meg leginkább a kutatókat. Nem maga a tény, hogy a kutyák ilyen nagy hatással vannak ránk, emberekre, mert ezt eddig is tudni vélték, hanem az aránybeli különbségek nem várt mértéke a megdöbbentő.

Az egyedül és magányosan élők számára a kutya nem ritkán az élet értelmévé, a fő örömforrássá válhat, mert végre van miért/kiért élni, és van kiről gondoskodni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s