Ne a kanapé irányítson, mozogj az életedért!

A kanapé irányítja az életedet? A testmozgás az a valami, amit mások csinálnak? Nem fér bele a mindennapjaidba a rendszeres fizikai aktivitás? Változtatnál, de úgy érzed, ez sem rajtad múlik? Kelj fel, és járj!

A szakértők szerint ne halogassuk, és ne bízzuk a véletlenre a változást. Tudatos döntéseket kell hoznunk, ha másképp szeretnénk élni, ha jobban szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben. Hogyan fogjunk hozzá?

 

 

A hétköznapokban a fizikai aktivitás mindenkinek mást jelent, más-más szerepet tölt be az életünkben. Szerencsés esetben a mozgás nem annyiban merül ki, hogy beszállunk az autónkba, kiszállunk az autóból,  eszünk-iszunk-öltözködünk-dolgozunk, amint lehet, lehuppanunk a kanapéra, majd a nap végén elvánszorgunk az ágyunkhoz.

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb nyomot hagyhat rajtunk a mozgásszegény életmód. És nem csak a külsőnkön! Változtatni azonban soha sem késő. Tudatos döntéssel és tervezéssel sikerülni fog.

Arto Pesola, a sporttudományok doktora szerint a mozgás nem véletlenül fog megjelenni az életünkben, hanem tudatos döntés eredményeképpen. A kanapé legyőzése csak akkor sikerül, ha észszerű alternatívákat keresünk. Az YLE-nek nyilatkozó finn szakember úgy véli, hogy mindennemű mozgás jót tesz az egészségünknek, még a rövid ideig tartó fizikai aktivitás is rendkívül hasznos a szervezetünk és a lelki egészségünk számára. 

Arto Pesola szerint bárki becsempészhet a szabadidejébe vagy a munkahelyen eltöltött idejébe egy kis plusz mozgást. Az aktivitást népszerűsítő javaslataiból mindenki találhat olyat, amit meg tud valósítani. Jöjjenek a tippek a napi mozgásmennyiségünk megnövelésére!

 

 

Ha van egy kis szabadidőd, irány a friss levegő!

Érdemes minél több időt (rendszeresen) eltöltenünk a szabadban. Ha hideg van, az még jobb, hiszen kénytelenek leszünk mozogni, ha nem akarunk fázni. A friss levegő jótékony hatást gyakorol az elménkre, kívül-belül felfrissít. A kint végzett mozgás azért is előnyös, mert szinte biztos, hogy észrevétlenül egyre többet és többet fogunk mozogni, ha végre kiszabadulunk az otthonunkból.

 

 

Végezd a házimunkát teljes erőbedobással!

Hogy ez mit jelent? Például, ha eddig andalogva vitted ki a szemetet, akkor most siess annyira, amennyire csak tudsz; nem baj, ha egy kicsit kapkodnod kell utána a levegőt. Ezek a rövid ideig tartó, intenzív mozgások nagyon pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerünkre, sőt a II-es típusú cukorbetegségtől is megvédhetnek bennünket. 

Télen nagyon hatásos a hólapátolás (erre hazánkban manapság kevés a lehetőség, de talán helyette egy kis intenzívebb kerti munka, levélsöprés, lépcsőmászás vagy buszhoz futás is megteszi). Akinek ezek közül egyik alternatíva sem elérhető (mert lépcső nélküli településrészen él, buszhoz nem fut, hóhoz, falevélhez nem fér hozzá), az ragadja meg a porszívót, a portörlő rongyot, és végezze úgy ezeket a hasznos házimunkákat, hogy közben mindenét alaposan mozgassa meg. Nyújtózzon magasra, ne kímélje magát, mert igenis nem árt, ha néha hajt a tatár. 

 

 

Vidd haza kényelmes hátizsákban a megvásárolt holmit!

Érdemes erre a célra jó minőségű hátizsákot beszerezni, ha eddig még nem tettük. A hátizsákos cipekedés könnyebb és egészségesebb verzió, mintha a hagyományos bevásárlószatyrokkal történő egyensúlyozás.

 

 

Ne kíméljük magunkat, a testünk-lelkünk meghálálja! Tudatosan döntsünk úgy, hogy többet gyaloglunk, cipekedünk, gyalogosan ügyintézünk, növeljük a lábbusszal megtett távolságot!

A liftet kerüld el, a lépcső kíméletlen és vérprofi személyi edző!

 

 

Gyalogolj és kerékpározz, az eső se szegje kedvedet!

A klímaváltozás miatt is itt az ideje, hogy új életet kezdjünk. Gyalogoljunk, kerékpározzunk és lépcsőzzünk minél többet! Ha esik, ha fúj, nem szabad kihagynunk a friss levegőn végzett mozgást. Egy jó minőségű esőkabát, szélkabát és vízálló lábbeli hasznos befektetés, sőt akár motiváló hatású is lehet. (Felejtsd el a gyerekkori esőkabátos szenvedéseidet, vége a csúnya-büdös-vállalhatatlan esőkabát-terror korszakának.) Az esernyő is oké lehet, feltéve ha nem csavarja ki a szél a kezedből, amint elhagyod a lakásajtót, vagy ha nem bánod, hogy tulipán alakúra kifordítva sétálgatsz vele, és úgy nézel ki, mint valami bizarr mesefigura, aki útszélre kihajított esernyőroncsok között halad rendíthetetlenül célja felé. 

 

 

Hagyd, hogy a gondolataid szabadabban szárnyaljanak séta közben!

Ha számítógép előtt ülsz, akkor is érdemes kis szüneteket beiktatni a görnyedést megszakítva. De már az is jó ötlet, ha a nyomtató vagy a fénymásoló úgy van elhelyezve, hogy egy kis gyaloglással tudunk csak hozzáférni. 

Néha az is elég lehet, ha odasétálunk az ablakhoz, vagy telefonálás közben járkálunk.

 

 

Iktass be mozgásokat a napi rutinodba, ha ülőmunkát végzel! Értekezz állva vagy sétálva!

Az ideális az lenne, ha minden félórában tartanánk egy kétperces szünetet. Vagyis felállnánk, megmozgatnánk a testünket, nyújtózkodnánk.

Sajnos a fizikai munka sem kíméli a testet, mert gyakran egyoldalú, nem természetes terhelést okoz a szervezetre. Az egyensúlyra minden esetben figyelnünk kell. 

A finn szakember szerint az sem szentségtörés, ha egy megbeszélés vagy értekezlet közben maguk a vezetők ösztönzik a dolgozókat a mozgásra, így nagyobb eséllyel többen is élnek majd a lehetőséggel, hogy megmozgassák elgémberedett végtagjaikat. (Irreális vagy szürreális vagy tőzsdés?)

 

 

Pesola szerint esetenként akár az is megoldható, hogy az értekezés nem ülve, hanem állva vagy sétálva történik. (Az ötletet tovább fejlesztve: hogy minél több helyen megvalósuljon a mozgó értekezés elve és gyakorlata, világméretűvé nőhetne az #értekezzsétálvakihívás, ahol bemutathatják a munkahelyek, micsoda kreatív módon tudnak közösen gondolkodni.) Végre megvalósulhat a kollegiális-kollektív ,,együttjárás” testben és a gondolatban!

Ha az új mozgalomhoz nem is csatlakozunk, életmentő lehet megmozdulnunk és kimozdulnunk. Amíg az erő velünk van.

 


Hasonló témájú blogbejegyzések:

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/07/02/egy-falu-idon-kivuli-zona-szeretne-lenni/

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/07/03/ezert-legyen-mindenki-korustag/

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s