Ezért nem szervez több utat az iroda a számik szent helyére

Az egyik nagy utazási iroda döntése példaértékű. A számik által szentként tisztelt helyre, Ukonsaariba nem szerveznek több utat, ugyanis az odalátogató turisták sok kárt okoztak már eddig is a jelenlétükkel. Ukonsaari, a finnországi Inari vidékén élő lappok (vagy ahogy ők nevezik magukat: számik) szent helye remélhetőleg valamivel békésebb vidék lesz a jövőben. A helyi őslakosok évtizedek óta várnak erre a pillanatra.

 

By Ukonkivi.jpg: Trogainderivative work: Bff, CC BY-SA 3.0, Wikipedia

 

Ember és turista sokféle van. Az ember, ha turista, néha elveszti emberjellegét. A nyaralás, a pihenés némelyek számára azt jelenti, hogy végre akkorát lazulhatnak, hogy még azt is elfelejtik, léteznek alapvető viselkedési normák. (Rosszabb esetben nincs is mihez képest lentebb adniuk.) Más településeket, országokat, kontinenseket bejárva lehullanak a maradék láncok, és beindul a ,,sej-haj-egyszer-élünk”, az ,,akinek-nem-tetszik- az…” és a ,,LOL-no-limit” életérzés legpusztítóbb változata. Pedig ha messzi, idegen vidékekre látogatunk, pláne, ha más kultúrákkal találkozunk, nem árt előtte egy kicsit tájékozódnunk, hogy mi az, amire a különbözőségek miatt esetleg különösen nagy figyelmet érdemes fordítanunk, ha nem szeretnénk sem magunkat, sem másokat kellemetlen helyzetbe hozni jártunkban-keltünkben. 

Ukonsaari a leghíresebb számi szent hely, amely a régészeti kutatások szerint legalább az 1300-as évek óta rituális tevékenységek helyszíne volt. A régészek találtak itt már többek között áldozati állatokból származó csontokat, szarvakat és különböző fémtárgyakat, amelyek a maguk idejében szintén a számi ősök szakrális rituáléinak eszközeiként funkcionálhattak. 

 

Ukonsaari (vagy ahogy az inari számik hívják: Äijih) télen (Kép: Esko Jämsä, AOP, Iltalehti)

 

Ukonsaarira az 1970-es évek óta érkeznek látogatók a világ minden tájáról. A sziget 50 m széles, 100 m hosszú és 30 méter magas, körülbelül 11 km-re fekszik a közeli Inari településtől. A turistalét vidám felhőtlensége és a számi szent hely, Ukonsaari találkozásának eredménye évek óta hervasztó: a turisták séta közben szendvicset falatoznak, szemetelnek, alkoholt isznak és az illemre fittyet hányva óriási, szabadtéri, nyilvános illemhelyként használják az egész környéket. A helyzet egyes szakértők szerint régészeti és környezetvédelmi szempontból is tarthatatlan.

Egy nagy utazási iroda, a Visit Inari komoly bejelentést tett 2019. november 1-én, a hírt közlő Iltalehti váratlan fordulatként kommentálta az eseményt. A Visit Inari cég, bár 2013 óta szervez rendszeresen utakat Lappföldre Ukonsaari érintésével, most mégis úgy döntött, figyelembe veszi és tiszteletben tartja a számik kérését, így nem visznek többé turistákat a szent helyre. Korábban évente nagyjából 5.500 főt juttattak el a számik számára oly értékes környékre, s a többségük végigsétált Ukonsaari földjén is. A Visit Inari döntése, amely a helyi őslakosok alapvető jogainak elismerésén alapul, remélhetőleg precedensként szolgál majd a többi utazásszervező cég és magánvállalkozás számára is. Erre azonban sajnos egyelőre nincs garancia.

 

Kép: EPA/ Antti Huttunen, YLE

 

Az Európai Unió egyetlen őslakos népeként számon tartott számik most egy kisebb csatát megnyertek. A kultúrájuk, az identitásuk megőrzéséért küzdő nép azonban még sok kihívás előtt áll, ha szeretnék az őseiktől megörökölt értékeiket nemzedékről nemzedékre továbbadni. Ehhez  joguk van. Ezt kell érvényesíteniük az egyes államokban és uniós szinten is.

Forrás: Iltalehti


Ez a blogbejegyzés is a számikról szól:

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/03/14/a-lappok-szabadon-halaszhatnak/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s