Újraszámolták, hány tó van az ezer tó országában

A finneket mindig is foglalkoztatta a kérdés, vajon pontosan hány tó található Finnországban.

A minap új adatok kerültek napvilágra: a korábban ismertekhez képest igencsak megugrott a tavak száma. Olyasmi történt, mint a népmesében: újraszámolták a finn tavakat, meg nem is… Bár hangsúlyozottan nem valami nyári bulváreseménynek szánták az új adatok közlését, nemigen akad olyan finn lap, amely nem számolt volna be valamilyen módon a figyelemfelkeltő hírről.

Finnország az ezer tó országa, ahol több ezer tó és rengeteg sziget található. Hogy pontosan mennyi, azt azért nehéz megmondani, mert sok az összefüggő tórendszer, sőt az sem egyértelmű, hogy a különböző méretű állóvizek közül melyik nevezhető tónak és melyik nem. Így aztán a kisebb-nagyobb tavak megszámlálása szinte lehetetlennek ígérkező feladat. Ennek ellenére időnként megpróbálkoznak vele a finnek, mint azt a legutóbb is tették. Hogy mire jutottak? Jöjjenek a számok!

Az 1990-es években 57 000 tavat számoltak össze. Ezentúl azonban Finnországot a 168.000 tó országának kellene hívnunk, ha ragaszkodunk a legújabb adatokhoz. Ez a szám jóval nagyobb, mint a korábban nyilván tartott mennyiség. Most ugyanis a Földméréstani Intézet munkatársai (a Környezetvédelmi Központtal konzultálva) a legalább fél hektár területű állóvizeket vették számításba a tó-adatbázisuk elkészítéséhez, míg korábban csak az egy hektárnál nagyobb méretű tavak kerültek be a lajstromba.

Miért volt szükség az új adatokra? Mert a korábban főként a térkép-készítést szolgáló, pontatlan statisztikák helyett szeretnének a mai kor követelményeinek is megfelelő nemzeti vízrajzi, domborzati adattárat létrehozni. 

Hát akkor most valójában mennyi tó is van Finnországban?

Finnország a jelenlegi állás szerint az 57 ezer — 168 ezer tó országa.

Suvi Staudinger, a Földméréstani Intézet kommunikációért felelős szakértője azonban arra is felhívja a figyelmünket, hogy van egy olyan statisztikai forrás, amit továbbra is érdemes – legalábbis bizonyos keretek között – nagyon komolyan vennünk: a méltán népszerű Tatu és Patu című finn mesekönyvek egyik kötetében az szerepel, hogy Finnországban 190.000 tó található.

Kép: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s