A nők formaautós sorozatában magyar és finn versenyző is van

Emma Kimiläinen megcsinálta. Vágyott rá nagyon, gyermekként kezdte az autóversenyzést, ám szinte rögtön, a W Series legelején megsérült, és amikor az orvos visszavonulásra kötelezte, már majdnem feladta az álmát, majd újra nekivágott, próbálkozott, és végül sikerrel járt.

A finn autóversenyző édesanya 2019. július 20-án megnyerte a W Series, a női formaautós sorozat aktuális futamát a hollandiai Assenben. A bajnoki címre az idén természetesen már nincs esélye, de így is, hogy a széria egy részét kihagyta, az összesítésben a 6. helyen áll.

Ha még nem hallottál sem a W Seriesről, sem Emma Kimiläinenről, itt az ideje, hogy megismerd mindkettőt!

A Women Series egy olyan autóverseny, ahol csak nők versenyeznek, Formula–3-as autóikkal. A futamok száma kevesebb, mint a Formula–1-ben, és nemcsak a száguldás, de a vele járó cirkusz is visszafogottabb. A kizárólag nőknek szánt formaautós versenysorozat ismertsége és elfogadottsága még hagy némi kívánni valót maga után. Fanyalgás veszi körül a W Series-t már a kezdetektől (már az ötlet felmerülése óta), sőt vannak, akik kétlik az esélyét is annak, hogy a nők valaha is együtt versenyezzenek a férfiakkal az Formula–1-ben, holott eredetileg valami ilyesmi célja (is) lenne ennek a női szériának. Jelenleg a F1-világában a fiatal, csinos nők sokszor még igencsak ,,hagyományos” szerepet kapnak: például híressé válhatnak mint pilótaszerelmek és -feleségek, valamint az autók mellett pózoló hangulatfelelős, szinte kötelező F1-kellékek. 

A W Series szezonnyitó futama 2019. május 4-én Hockenheimből rajtolt. 18 női pilóta indult a versenyen (a futamot itt is szabadedzések és időmérő előzi meg). Az első futam győztese egy brit versenyző lett: Jamie Chadwick. Ő a legesélyesebb a bajnoki cím elnyerésére.

Emma Kimiläinent szereti a finn közvélemény. Már a verseny elindulása előtt is így volt ez, a rajongás pedig azóta sem csökkent, pedig meglehetősen pechesnek tűnt a versenyző a W Series kezdetén. Most azonban mind a szabadedzésen, mind az időmérőn nagyon jól teljesített, olyannyira, hogy a leggyorsabbként a pole pozíciót is megszerezte, majd a futam győzteseként állhatott fel a dobogóra az Asseni Bajnokságon. Ez valóságos csoda, hiszen az első futamon megsérült, emiatt két futamot (Zolder és Misano) ki is hagyott orvosi utasításra, majd a negyedik futamon, Norsban az 5. helyen végzett. A finn sajtó történelmi győzelemként méltatja a versenyzőnő mostani teljesítményét. A 2019-es bajnokságból már csak egy verseny van hátra, augusztus 11-én Nagy-Britanniában kerül sor a következő futamra, amellyel tulajdonképpen véget is ér az idei szezon.

Kimiläinen most júliusban töltötte be a 30. életévét, s ahogy azt többször is nyilatkozta, arra a legbüszkébb, hogy édesanya lett. A versenyzők között ő az egyetlen, akinek gyermeke van, és ő a legidősebb is a mezőnyben. Kimiläinen először ötéves korában vett részt autóversenyen. Nagyon jól ismeri Valtteri Bottast, hiszen egyrészt egyidősek, másrészt gyermekkorukban évekig együtt versenyeztek.

View this post on Instagram

3 0 🍾

A post shared by Emma Kimiläinen (@emmakimilainen) on

Emma Kimiläinen a 7-es számmal versenyez, mivel mindig is ez volt a kabalaszáma, ráadásul a jelenleg aktív két finn F1-pilóta, Kimi Räikkönen (7) és Valtteri Bottas (77) is a hetes számra esküszik.

Ha már a bűvös hetes számnál tartunk, mindenképpen fontos megemlíteni azt az ifjú hölgyet is, aki a 77. rajtszám büszke tulajdonosa. Ő nem más, mint a W Series magyar versenyzője: Keszthelyi Vivien, aki tartalékos- és tesztpilóta, de (először épp Emma Kimiläinen sérülése miatt) már többször élesben is kipróbálhatta magát a pályán. 

Keszthelyi Viviennek májusban Orbán Viktor, miniszterelnök is csinált egy kis reklámot (vagy fordítva, ki-ki döntse el), ugyanis együtt száguldoztak néhány percig, azaz Orbán Viktor tulajdonképpen átadta a kormányt egy kevés időre a 18 éves versenyzőnőnek.

 

Egy biztos, gondoljon bárki bármit, sok meglepetést tartogathat még a számunkra a maga nemében egyedülálló versenysorozat, így aztán mindenképpen érdemes követni a W Seriest. A fanyalgók is ezt teszik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s