Négy elektromos fogkefe adja elő a Finlandiát

A Helsingin Sanomat figyelt fel arra, hogy egy új videóklipben, amely június 27-én került ki a YouTube-ra, négy elektromos fogkefe nem mindennapi előadásában hallgathatjuk meg Jean Sibelius egyik leghíresebb és legfontosabb zeneművét, a Finlandia himnuszt, melyet a zeneszerző 1899-ben komponált, és amely Finnország második himnuszává vált.

Egy biztos, a fogkefés Finlandia-változat, ha zeneileg nem is, vizuálisan ütős élmény.

Kép: Device Orchestra, Facebook

Szerencsére a finnek a humorérzéküket akkor sem veszítik el, ha a számukra oly sokat jelentő Finlandiát nem egy komoly zenekar, hanem a szép finn tájban gondosan felállított, még apró kis szemekkel is felszerelt, négy elektromos fogkefe adja elő. Nem tekintik ezt szentségtörésnek, és nem kezdik a felháborodástól elvörösödött fejjel csapkodni az asztalt, sőt inkább írnak róla, megnézik, mosolyognak egyet, és az élet megy tovább. Talán egy pár percig vidámabban, mint előtte.

A Helsingin Sanomat arra is emlékezteti az olvasókat, hogy Sibelius eredetileg a Finlandiát nem éneklésre, hanem kimondottan zenekari előadásra szánta. Nem is igazán értette, miért akarják énekelni az emberek a művét. Sibelius végül is azt mondta, ha a világ énekelni akar, akkor bizony nincs mit tenni.

Hogy Sibelius mit szólna ehhez a szöveg nélküli változathoz, azt nem tudhatjuk, de az tény, az interneten gyorsan száguld a videó nézettsége. 

A videót elkövető Device Orchestra specialitása, hogy elektromos készülékeket alakít át hangszerekké, amelyek aztán életre kelve (némi emberi arcot is öltve) ismert zeneszámokat játszanak el. A Device Orchestra kedvenc készülékei: az elektromos fogkefe, a borotva, az epilátor és a bankkártya terminál, de időről időre más kütyük is a produkció szereplőivé válnak. A zenekar egy egyszemélyes projekt: Tommi Nieminen egyedül találja ki és valósítja meg az ötleteket, ő maga rögzíti a zeneszámokat videóra, s végül feltölti azokat a YouTube-ra immár 5 éve. A férfi Lahtiban él, abban a finn városban, amely 2021-ben Európa zöld fővárosa lesz.

Igazán figyelemre méltó például az a ,,mű”, amelyben a Queen We Will Rock You című slágerét adja elő 7 elektromos készülék.

Szerintem Freddie Mercurynek tetszene.

Akinek esetleg mindezek után némi hiányérzete támadt, vagy kimondottan zaklatottá vált, helyrebillentheti önmaga és a világ egyensúlyát az eredeti Sibelius-mű meghallgatásával, szigorúan fogkefe nélkül.

Forrás: HS

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s