A híres versenylovat ezrek köszöntötték a 30. születésnapján

Viesker, minden idők legismertebb és legsikeresebb finn versenylova június 27-én ünnepelte 30. születésnapját. Az ünneplés helyszínén, Jyväskylä-ben a Killeri lóversenypályán 4000 fő volt jelen.

Az igazi legendává vált Viesker jól megérdemelt nyugdíjas éveit éli. Tulajdonosa, Kari Ahokas nagy szeretettel gondoskodik a versenyzéstől már régóta visszavonult lováról, és azt nyilatkozta az Iltasanomatnak: Viesker, a híres ügető versenyló jóval többet ér a számára, mint egy lottó főnyeremény. És persze nemcsak azért, mert a négylábú rengeteg pénzt hozott a házhoz egyedülálló pályafutása során, hanem mert az együtt töltött évek, sőt évtizedek alatt igazi társai lettek egymásnak. Kari Ahokas célja, hogy hosszú és szép életet biztosítson kedvence számára, megvalósult.

Viesker csodaszép karriert tudhat a magáénak: 169 versenyen vett részt, és ebből 136 alkalommal ő lett a győztes. 

Kép: TARU PELTOSAARI / SUKUPOSTI.NET, Iltasanomat

30 év egy ló életében bizony már rendkívül szép kornak számít. Manapság 20-25 év a lovak várható átlagos élettartama, míg néhány évtizeddel ezelőtt a 15 év is szép életkornak volt nevezhető. Azonban, ahogyan újabban az emberek, úgy a lovak várható átlag élettartama is megnövekedett, az idősödő lovak számára ma már annyira jó életkörülményeket tudnak biztosítani a gondozóik, hogy akár 30 év felett is teljes értékű életet élhetnek. Viesker szerencsére még mindig nagyon jó kondíciónak örvend a korához képest.

Kari Ahokas szerint a szülinapos ló főként annak köszönheti a szép korát és a fittségét, hogy még mindig nagyszerű az emésztése, nagyon erős a gyomra, így szervezete jól hasznosítja a tápanyagokat. Viesker egész életében nagyon egészséges volt, a komolyabb betegségek elkerülték.

Fotó: Hannu Rainamo

Viesker 4 évesen versenyzett először. Egyből nyert. 2004-ben hagyta abba a versenyzést. Az utolsó versenye után, amit egyébként szintén megnyert, a ló lábait megvizsgálva a gazdái úgy döntöttek, ideje nyugdíjba küldeniük a szuperparipát. Ám ezután sem úgy élt, mint egy szimpla nyugdíjas ló, mondhatni aktív életet élt: rengeteget mozgott, nagy örömmel úszott, sőt sokáig a hölgytársaságot sem vetette meg. Csődörként is rekordot döntött! Vieskernek a nyilvántartás szerint 1500 utódja van, közülük néhány ma már igazi csillagnak számít a versenylovak között. 

Viesker napjainkban már csendesen él, bár a nyugdíjas versenylovat mind a mai napig rengeteg ember veszi körül, sok turista kimondottan azért látogat el a vidéki otthonukba, hogy őt láthassa. Különösen a gyerekeket imádja, főleg ha finomságokkal etetik. Kedvence a répa és a rozskenyér. Örömmel pózol a fotókon is.

Kari Ahokas ma már egyedül gondoskodik Vieskerről, de nem volt ez mindig így. Eredetileg három gazdája volt Vieskernek: Kari Ahokas, a fivére, Kaarlo és egy barátjuk, Jorma Tuunanen. Amikor a 3 éves ló a családjukba került, hamar meglátták benne a különleges tehetséget. Kaarlo, fantasztikus lovas volt, sokáig és nagyon sikeresen versenyzett Vieskerrel. Kaarlo Ahokas három éve távozott az élők sorából váratlanul. Mindössze 58 évet élt, halálhíre megrázta az egész lovastársadalmat. 

Vieskar épp Szent Iván napján töltötte be a 30. életévét, és ez alkalomból egy hatalmas, hivatalos szülinapi bulit szerveztek a lóhírességnek. Több mint 4000-en voltak szemtanúi az ünneplésnek, köztük mindazok, akik közvetlenül segítették a ló pályafutását, és jó néhány rajongó is, mert bizony nem kevés rajongót gyűjtött maga köré Vieskar hosszú életútja során. Korábban, szűkebb körben is köszöntötték őt. A tortáján (a hivatalos és az otthoni szülinapi partin is) kötelező elem volt a legenda legkedvesebb csemegéje, a répa.

Fotó: Hannu Rainamo

Kari Ahokas egészsége, bár panaszra nem lehet oka, már nem a régi: a lovas sportban aktívan versenyzők tipikus betegségei őt is elérték. Nem tud, és nem is szeretne már olyan aktívan sportolni, mint pályája csúcsán. Ahogyan a 30 éves lócsillag sem tud egész nap talpon lenni, jóval többet kell pihennie, mint korábban.

Minden bizonnyal végtelenül szomorú nap lesz Kari Ahokas számára, ha majd egyszer végső búcsút kell vennie barátjától. Igyekszik felkészülni rá lelkileg, amennyire ez lehetséges. Már Viesker nyughelyét is kijelölte az udvaron. Addig is igyekeznek sok időt együtt tölteni. A 30 éves Viesker nagyon igényli a közelséget, és szereti az életet.

Fotó: Hannu Rainamo

Források: Iltasanomat 1., Iltasanomat 2.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s