A klímánk nagybeteg, gyógyítsuk meg!

A finnek természetközeli emberek lévén mindig is szívügyüknek tekintették a környezetvédelmet. Nincs ez másképp ma sem a klímaváltozás miatt kialakult vészhelyzetben.

Tumisu képe a Pixabay -en

Finnországban áprilisban több rendezvényt is szerveztek klímaügyben: Helsinkiben és néhány nagyobb városban voltak civil megmozdulások.

2019. április 5-én a finn fővárosban diákok tüntettek azért, hogy lépéseket sürgessenek az éghajlatváltozás miatt, hisz a jövő a ma döntéshozói kezében van. A főleg közép- és felsőoktatási intézménybe járó fiatalokból álló tömegnek beszédet mondott Tarja Halonen, korábbi finn köztársasági elnök, aki mindig is lelkesedett a téma iránt, ezért a fiatalok meghívását elfogadva jelenlétével is támogatni szerette volna a kezdeményezést. Sauli Niinistö jelenlegi köztársasági elnök éppen lábadozik csípőműtétje miatt, neki azt üzente beszédében Tarja Halonen: „Gyógyulj meg gyorsan, ugyanezt kívánom a klímának is!″.

A diákok tüntetése után másnap egy még nagyobb léptékű felvonulásra került sor több szervezet összefogásával. Tízezres tömeg gyűlt össze 2019. április 6-án szombaton Helsinkiben a klímameneten, hogy újra felhívják a döntéshozók figyelmét arra, a klímaváltozás életbevágó közügy, nem halogatható tovább a tényleges, erőteljes lépések megtétele.

Helsinki központjában a Szenátus tértől a Parlament irányába vonultak a résztvevők transzparenseikkel. Ez egyébként a második ilyen felvonulás Helsinkiben, az előzőt 2018 őszén rendezték meg, akkor 8000 fő volt jelen a megmozduláson.

Jonne Sippola, Greenpeace Suomi, Facebook

Mivel a klímaváltozás miatt sürgős és hatékony intézkedésekre van szükség, konkrét javaslatok is elhangoztak a rendezvényt záró beszédekben, ahol azt is hangsúlyozták, mindenki tud tenni valamit a jövőnk érdekében.

Finnországban tavasszal parlamenti választás lesz, így az új kormány feladata, hogy megtegye a szükséges lépéseket. A finn kormány is aláírta az ENSZ 21. klímacsúcsán azt a párizsi klímamegegyezést, amelyben

 

„mintegy 200 ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme érdekében. A december 12-én elfogadott párizsi megállapodás célként fogalmazza meg a 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöbértéket. A dokumentum azonban garanciákat nem ad arra, hogy a célkitűzéseket el is érjük. Párizs után ezért még nagyobb felelősség hárul az egyes kormányokra. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, az energiatakarékosságot és a megújulók térnyerését biztosító nemzeti hozzájárulásokkal kell garantálni, hogy a párizsi célok teljesüljenek”  (WWF)

 

 

Milyen intézkedések bevezetésére van szükség Finnországban?

  • a benzines autók árusítását meg kell szüntetni,
  •  a tőzeglápokat meg kell őrizni,
  • a fosszilis tüzelőanyagok (bányászott szén, kén, kőolaj, földgáz) használatát az erőművekben be kell fejezni,
  • az élelmiszertermelést és -fogyasztást szabályozni kell: a növényi táplálkozást kell erősíteni, akár húsadó bevezetésével és/vagy a földművelés támogatásával
  • csökkenteni kell az erdőirtást,
  • a vasúthálózatot fejleszteni kell.

 

Ezek az intézkedések mindenkit érintenek. Nem ehetünk annyi húst, és nem repülhetünk annyit, mint korábban, ha nem akarjuk, hogy rossz irányba forduljanak a dolgok — mondta az YLE által megszólított egyik szervező, Matti Ikonen.

Ikonen azt is hangsúlyozta, a társadalom már többször is bebizonyította, képes a gyors és nagy változtatásra, gondoljunk például a dohányzás korlátozásával vagy a hagyományos izzók kivezetésével kapcsolatos kezdeti ellenállásra, a LED-del szembeni ellenérzésekre.

Forrás: YLE

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s