Gigantikus hullámvasút, szórakozás és gyermekvédelem: Linnanmäki Vidámpark, Helsinki

Helsinkiben a finn és a külföldi turisták körében is rendkívül kedvelt úti cél a Linnanmäki Vidámpark, mely nagyszerű szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Linnanmäki Vidámpark 1950. 05. 27. óta fogadja a látogatókat. A főváros legkellemesebb városrészében (ahogy magukról hirdetik) több mint 40 szórakoztató szerkezetet (hivatalos kifejezéssel: játéküzemet) lehet kipróbálni, emellett a park természetesen telis-tele van mindenféle egyéb játékkal, egyedi hangulatú és választékú étteremmel és kávézóval. Ha egyszer betesszük ide a lábunkat, az biztos, hogy nem lesz könnyű onnan kiszabadulnunk! De miért is tennék?

A Vidámpark honlapján olvasható bemutatkozásból azt is megtudhatjuk, hogy minden egyes ide látogató vendég egyúttal a finn gyermekvédelem munkáját is támogatja. A Vidámpark létezésének ugyanis a kezdetektől fogva ez a kiemelt feladata és célja. 

 

A Vidámpark munkahelyként is nagyszerű: 2019 februárjában a ‘Finnország egyik legjobb munkahelye’ címet nyerte el. A kép a díjátadó gálán készült. Forrás: Linnanmäki honlapja

 

A park a fennállása óta folyamatosan frissül, szépül és újul, miközben a biztonsági előírásokat mindenek felett igyekeznek betartani. Az egyes gépeknél dolgozó segítők is kiemelten figyelnek a gyermekek biztonságára. Nagyon részletesen átgondolt és kidolgozott szabályozás vonatkozik például arra, hogy mely gépekre hány éves kortól, mekkora magasságtól ülhetnek fel a gyerekek, és az adott gépen egy szülő hány gyermekre felügyelhet.

Épp a biztonsági óvintézkedések fokozott betartása miatt egyelőre még nem használható a Vidámpark nagyszabású attrakciója: egy hatalmas, szédítő, úgyis mondhatnánk, hogy extravagáns hullámvasút. 

A Taiga névre keresztelt megaszerkezetről az Iltasanomat készített a minap jó néhány felvételt. A Taigát bemutató cikk szerint az új megaméretű hullámvasút, amelyet a napokban tesztelnek, három másik játéküzem helyére épült. A tervek szerint ez év június 18-án már a nagyközönség is kipróbálhatja. A több mint 10 millió euró befektetéssel létrejött Taiga az eddigi legnagyobb pénzügyi projekt a Vidámpark történetében.

És most jöjjenek a beszédes számadatok! A Taiga 1104 méter széles, 52 méter magas, a csúcssebessége:106 km/h. Az utazás a Taigával mindössze nagyjából egy perc, és egyszerre 16 fő utazhat a száguldó csodamasinán.

Képzeletben akár ki is próbálhatjuk a Taiga hullámvasutat az alábbi videó segítségével; csak fantázia kérdése. Készülj fel életed utazására! – szerepel a kisfilm reklámszövegében. (A videó megtekintése közben nem árt egy kicsit erősebben belekapaszkodni a fotel karfájába.)

 

Ez a látványos felvétel azt mutatja be, hogyan készült a Taiga:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s