Az autóverseny, ahol a sikeres nők mögött sikeres nők állnak

Hamarosan folytatódik a nők formulaautós versenye.

Május végén rendezik meg a Women Series 2020. évi bajnokságának első futamát.

Fotó: Jake Archibald

A W Series május 30-i szezonnyitó futamának Szentpétervár ad otthont. 

Az idén ezt még további hét alkalom fogja követni, azaz összesen kettővel több verseny lesz, mint az előző esztendőben. Az utolsó futamot október 31-én rendezik meg.

Két olyan W Series-verseny is lesz 2020-ban, amely mintegy az Forma-1 betétfutamaként fog zajlani. Október 24-én Austinban, majd október 31-én Mexikóvárosban a Formula–1-es nagydíjhétvégén küzdenek meg egymással az autóversenyzők.

A Women Series tavaly került fel az autóversenyek palettájára. 2019-ben a brit Jamie Chadwick lett a világbajnok, azaz a W Series legeslegelső nyertese:

A Women Series pilótái között finn versenyző is található. Emma Kimiläinen nehéz évet zárt, volt része kudarcban és sikerben egyaránt. A magyar Keszthelyi Vivien pedig tartalékos- és tesztpilótaként jutott be a női formaautós sorozatba 2019-ben: 

A verseny 2020-ban részben a régi, részben pedig néhány új szereplővel fog folytatódni. A tesztpilóták személyéről még nincs végleges döntés.

2020-ban ők 18-an küzdenek meg a világbajnoki címért

VersenyzőOrszágÉletkor  2019. évi eredmény
Jamie Chadwick Egyesült Királyság211.
Beitske Visser Hollandia242.
Alice Powell Egyesült Királyság263.
Marta Garcia Spanyolország194.
Emma KimilainenFinnország305.
Fabienne Wohlwend Liechtenstein216.
Miki Koyama Japán217.
Sarah Moore Egyesült Királyság258.
Vicky Piria Olaszország259.
Tasmin Pepper Dél-Afrika2910.
Jessica Hawkins Egyesült Királyság2411.
Sabre Cook USA2412.
Ayla AgrenNorvégia25új versenyző
Abbie EatonEgyesült Királyság27új versenyző
Belen Garcia Spanyolország20új versenyző
Nerea Marti Spanyolország17új versenyző
Irina SidorkovaOroszország16új versenyző
Bruna TomaselliBrazília21új versenyző

Az új szezonra való felkészülés részeként a versenyzők workshopokon vettek részt, illetve az egyéni ráhangolódások és edzések is folyamatosak.

Ezt a Facebook-bejegyzést a februári londoni workshop második napjáról Emma Kimiläinen osztotta meg, s amint a soraiból kiderül: pszichológia, média, fitnesz és még sok minden más is része volt a jó hangulatú műhelymunkának.

A Women Series honlapján bárki követheti az aktuális híreket, így például értesülhet arról is, hogy a nemzetközi nőnap alkalmából a stáb egy inspirálónak szánt kisfilmet adott közzé a tehetséges és ambíciózus nők előtt tisztelegve, hiszen. ahogyan az a kliphez írt bevezető szövegben áll: 

Minden sikeres nő

mögött

sikeres nők állnak.

A W Series-ben nemcsak a kormány mögött találkozhatunk nagyszerű nőkkel, hanem a háttérben dolgozók között is szép számmal akadnak példaképek, mind a műszaki szakmákban, mind pedig a kommunikáció-média területén.

Mi lehet(ne) a kedvező végkifejlet a nőknek szánt autóverseny jövőjét tekintve? Ha az nem is várható el (az egyenjogúságot tiszteletben tartva), hogy egyszer a Formula-1 legyen a W Series betétfutama, de az már jogos igény, hogy a Formula-1 is koedukált legyen, ha egyszer megvan hozzá a kellő tudás és lelkesedés nőkben és férfiakban egyaránt.