Kánikula és villámlás: évszázados hőmérsékleti rekordok a finneknél

Sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok Finnországban. Szokatlan a hőség még Lappföldön is.

MTI-hír lett, így számos haza portálon is beszámoltak róla, hogy Finnországban szokatlan volt a hőség az elmúlt hetekben, sőt a rekordnak számító felmelegedés ezúttal Lappföldet sem kímélte. Észak-Finnországban is 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet!

A lappföldi Utsjoki szokatlan rekordokat dönt meg manapság, már ami az időjárást illeti. Ez az a járás, amely Finnnország leghidegebb és legmelegebb körzete is egyben az elmúlt évek hőmérsékleti adatait figyelembe véve! Télen -41,1 fokot is mérhettek a helyiek, nyáron pedig +33.4 Celsius-fok volt az eddigi legforróbb érték.

Nemcsak a kánikula adta fel a leckét az ott élőknek, hanem a villámlások is gyakoribbak voltak Finnországban a szokásosnál. Körülbelül 78 000 villámot számoltak össze júniusban, ami több mint kétszerese a júniusi átlagnak és több mint a fele az átlagos éves villámcsapások számának. Legutóbb 2013 júniusában volt hasonlóan bőséges a villámlások mennyisége. Ekkor 79 000 villámcsapást tartottak nyilván.

A hőség, amelyre az elmúlt száz évben nem volt példa, az állatok, így a rénszarvasok számára is komoly kihívás jelent:

Fotó: Marita Alavahtola, mtvuutiset.fi

Ha pedig arra is kíváncsi vagy, hogyan frissültek fel a finn tehenek az embert a szarvasmarhát próbáló kánikulában a gondos gazdáknak köszönhetően, nézd meg az alábbi videót!


Témába vág:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s