A legfinnebb és legkékebb csoki első 100 éve

#elsőbélyegmese #bélyegmesesorozat

A BÉLYEGMESE-sorozat történeteinek a kiindulópontja egy-egy bélyeg.

Az első bélyegmese főhőse a Kék Fazer tejcsokoládé, mely maga A FINN CSOKI, így csupa nagybetűvel.

A finn Posta 2022. január 19-én jelentette meg új bélyegét, amely a 100 éves Fazert köszönti. A finnek kedvenc csokiját 1922-ben árulták először. Karl Fazer aranyszínű aláírása és a jellegzetes, védjeggyé vált kék csomagolás a kezdetektől fogva a KÉK FAZER tejcsokoládé jelképe és minőségi garanciája.

A siker csokival kikövezett útja

A Finnországban született svájci származású Karl Fazer 1891-ben egy kávézót nyitott Helsinkiben, majd egy karamellgyárat alapított 1898-ban. Innentől kezdve csak egyre bővült és egyre sikeresebb lett a Fazer családi cég. A ma már Fazer Részvénytársaságként működő finn élelmiszeripari vállalat nemcsak édesipari termékeket gyárt, hanem étteremeket, kávéházakat és pékségeket is működtet.

A leghíresebb finn csoki, a Kék Fazer titkos receptjét – amely 1922 óta változatlan -, kézzel írták, és máig is egy széfben őrzik.

A recepetúra kiindulópontjául szolgáló összetevőlista egy baráti szívességnek köszönhetően került a Fazer családhoz. Karl Fazer fiának, Svennek volt egy angol üzleti partnere, akinek a veje súlyos szembetegségben szenvedett.

Sven Fazer a kapcsolatait felhasználva eljuttatta őt egy szembetegségekre szakosodott orvoshoz, aki meggyógyította a vőt. Hálájának kifejezéseként az angol üzletember Sven rendelkezésére bocsájtotta egy birtokában lévő svájci csokoládé receptjét, amiből aztán a kék csokoládé született.

A Kék Fazerből soha sem elég

Évente 13 millió tábla Kék Fazert gyártanak a Vantaa városban működő csokigyárban.

A Fazer KÉK tejcsokoládé friss tej és a kizárólag Ecuadorban termő Arriba kakaóbab felhasználásával készül.

Egy 200 g-os tábla csokoládé elkészítéséhez állítólag három pohár tejre van szükség, az évi teljes mennyiség előállításához összesen 20 millió liter friss tej szükséges.

Az évek során a kék csokoládénak sok-sok ízesítése született, ám a hagyományos tejcsokoládé után a legnépszerűbb íz még mindig az egész mogyorókkal ízesített tábla.

Szinte minden évben készül valamilyen Kék Fazer újdonság. 2022-ben jelent meg a ,,Zöld golyók” nevű variáció, amelyben a klasszikus tejcsoki a körte ízű gumicukrokkal találkozik.

A legkékebb csoki és a legkékebb reklám

A Kék Fazer csokoládé csomagolásának dizájnja nem sokat változott az elmúlt 100 év alatt. Az arany felirat és a kék papír már a legelső pillanatban a tejcsokoládé védjegyévé vált.

Így néztek ki az első Kék Fazerek 1922-ben:

A Kék Fazer legelső reklámfilmjének zenéjét Martti Pohjalainen, egy finn reklámszakember találta ki 1977-ben egy autó volánja mögött ülve a helsinki Lauttasaari közelében.

A Kék pillanat (Sininen hetki) című dalt Katri Helena énekelte, aki az egyik legismertebb és legnépszerűbb énekesnő volt akkoriban.

Reklám ennék kékebb már nem lehetne! Nem véletlenül: a kék szín a finn természet és a finn függetlenség szimbóluma volt Karl Fazer számára.

A reklám megtekintése után szerencsére nem uralkodott el rajtam a ,,blue(s) hangulat”, hanem egy igazán korszakalkotó felfedezést tettem!

Rájöttem arra, hogy a Milka csoki lila tehene előtt már jóval korábban létezett a Fazer kék tehencsordája!


Szókincs/Sanasto

Fazerin Sininena Kék Fazer (szó szerint: a Fazer kékje)
salainen reseptititkos recept
Resepti tuli Fazerille ystävänpalveluksena.A recept egy baráti szívességnek köszönhetően került Fazerhez.
maitosuklaatatejcsokoládé
Vuosittain valmistetaan 13 miljoonaa levyä Fazerin Sinistä.Évente 13 millió tábla Kék Fazer csokit készítenek.
Tammikuussa 2022 Posti julkaisi Fazerin Sininen 100 vuotta -postimerkin, jonka suunnitteli Paula Salviander.2022 januárjában a Posta kiadott egy 100 ÉVES A KÉK FAZER bélyeget, amelyet Paula Salviander tervezett.
Sininen väri oli Fazerin perustajalle Karl Fazerille tärkeä väri, joka symboloi hänelle Suomen luontoa ja itsenäistä isänmaata.A kék szín Karl Fazernek, a Fazer alapítójának fontos szín, amely számára a finn természetet és a független hazát szimbolizálta.
Karl Fazer oli suuri luonnonystävä. Karl Fazer nagy természetbarát volt.

A blogposzt megírásához felhasznált források: Kotiliesi, Fazer, Posti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s