Finnország alakú tó?! Igen, létezik!

A Finnország északi részén, Lappföldön található tó közelről nézve átlagosnak tűnik, pedig nem az. A Neitokainen-tó Finnország alakú! És ez nem a véletlen műve.

Fotó: Blom-Kartta Oy / Metsähallitus via YLE

A lappföldi Kittilä település egyik nevezetessége az a mesterségesen kialakított tó, amely Finnország alakú. Neitokainen-tóként, sőt Finnország-tó néven is emlegetik a nem mindennapi képződményt.

Kittilä, az Északi-sarkon túl elhelyezkedő község (és járás) népszerű szabadidőközpont a turisták körében.

Az 1991 óta létező 116 méter hosszú Finnország-tó meglehetősen sekély, átlagos mélysége mindössze egy méter. A lenyűgöző Finnország-forma egészen arányos, Finnország tényleges méreteihez viszonyítva tízezerszer kisebb.

A tó ,,szülőatyja” és kitalálója egy Rovaniemiben élő mérnök, Esko Sääskilahti. A jó gondolatot gyors kivitelezés követte: az ötlet megvalósítása csupán néhány hetet vett igénybe, a medret két géppel alig egyetlen hét leforgása alatt ásták ki.

A megalkotása óta eltelt 3 évtized alatt a meder helyenként kissé kiszélesedett, úgy is mondhatnánk, hogy ,,partjai kissé kitolódtak” Oroszország és Svédország irányába, de ez egy mesterséges tó esetében nem felróható határátlépés.

A különleges formájú tó jó ideig saját hazájában sem volt ismert, elfeledett nevezetességként emlegették még 2017-ben is, amikor az Ilta-Sanomatban egy cikk jelent meg a Neitokainen újbóli népszerűsítésére.

2021 júliusában szintén az Ilta-Sanomat készített egy összeállítást, amelyben a Neitokainen-tavat már a legszebb finn tavak közé sorolják.

TUDTAD?
,,Ha ránézünk Finnország térképére, kis fantáziával egy női alakot látunk, aki jobb karját magasba emelve tartja. Bal karja hiányzik, és tépett a szoknyája is. A hiányzó bal kart az ország a II. világháború eredményeként vesztette el: a finnországi Petsamót  akkor csatolták a Szovjetunióhoz, és a tépett szoknya az ugyanakkor megcsonkított Karéliát jelenti.”

Forrás és további érdekességek Finnországról: FINNORSZÁGI LEVELEK

Ha van kedved, utazzunk együtt (virtuálisan) a helyszínre, és nézzük meg a Finnország-tavat közelebbről! A bátrabbak úszhatnak is egyet!

1.

2.


TÉMÁBA VÁG:

Újraszámolták, hogy hány tó van az 1000 tó országában

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s