Eleged vagy meleged van? Menekülj az erdőbe!

Fáradtság, rosszkedv, elhízás, kánikula, stressz? Mindegy, mi a problémád, mert van egy univerzális, régi és ráadásul szép gyógyír: az erdő. 

Van egy olyan edzésforma, amely roppant hatékony, fizikailag és szellemileg is felfrissít, bónuszként mindezt úgy érhetjük el, hogy szinte fel sem tűnik, egy komoly edzést sikerült teljesítenünk. Ez egy olyan szuper tréning, amely a hőség ellen is kiváló. A neve: erdei séta.

A Kodin Kuvalehti által megszólított szakemberek egyöntetű véleménye, hogy az egyik legnagyszerűbb mozgásforma az erdei séta.

Az erdő kánikula idején különösen ideális edzéshelyszín két okból is:

1. Akár munka után is elmehetünk sétálni, hiszen későn sötétedik.

2. A hőség könnyebben elviselhető a fák hűsítő sűrűjében. A legvadabb kánikula idején az erdő biztos menedéket nyújt. A légkondira érzékenyek számára jobb, mint egy bevásárlóközpontban való poroszkálás, a pénztárcánk szempontjából is előnyösebb választás.

Az erdőben sétálva komplex élményben részesülhetünk: miközben gyaloglunk, ami már önmagában is remek dolog, a tájat csodálva, a madarak hangját, a természet nyugtató csendjét (vagyis neszeit) hallgatva, az erdő illatait élvezve teljesen elterelődnek a gondolataink a hétköznapok nyomasztó gondjairól. Miközben a lelkünk felfrissül, a testünk lépésről lépésre haladva, észrevétlenül és kellemesen elfárad.

A rendszeres erdei séta csökkenteni tudja a stresszt, a depresszió tüneteit, jó hatással van a vérkeringésre és a szívműködésre. Azoknak is ajánlott, akik a mozgásban a természetességet szeretik, emiatt ódzkodnak a kondi- és fitnesztermek világától. Olyan testedzés, amely minden érzékszervünkre pozitív hatással van, és a természet megnyugtató szépségének hála, 15-20 perc múlva garantáltan megfeledkezünk arról, hogy tulajdonképpen sportolunk.

A séta során kedvünkre szabályozhatjuk a tempót, az időtartamot, ha módunk van rá, nehezített vagy könnyebb erdei terepet is választhatunk. Hegyi utakon haladva pedig különösen garantált az alakformálás.

Az erdei séta lehet egyéni, páros vagy csoportos elfoglaltság. Családoknak és baráti társaságoknak is (kortól, nemtől és edzettségi állapottól függetlenül) nagyszerű program.

Az ülőmunkát végzőknek életmentő, ha rendszeresen időt szánnak az erdei sétára. A nagyvárosokban élőknek ajánlott havonta legalább öt órát friss levegőn eltölteniük, ezt lehet heti két-három alkalommal valamilyen zöld területen történő sétával is megvalósítani.

Ha úgy döntünk, belefogunk ebbe a szuper edzésformába, ne gondolkodjunk túl sokat, hisz nincs szükség speciális előkészületekre.

Ha kedvünk tartja, futhatunk gyaloglás helyett, de vihetünk magunkkal biciklit, kutyát vagy akár babakocsit is.

A kánikula, a mozgásszegény életmód, a rossz városi levegő, a negatív gondolatok és a stressz ellen is (színes-illatos-esztétikai élményt nyújtó) menedéket nyújt az erdő. Menekülj még ma!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s