Az Ég csodás tájjal és világos éjszakákkal kárpótolta Lappföldet a hideg télért

Gyere haza sötétedésig! – hangzik el időnként az otthonról kimenőt kapó gyerekeknek a szülői kérés. Ez a mondat furcsán hangozna mostanában Finnországban egy felelős szülő szájából, hiszen Észak-Finnországban az év ezen részében soha nincs sötét, csak szürkület. Ha pedig egy Lappföldön élő kamasz kapná ezt a szigorú utasítást, hónapokig haza sem kellene mennie. Lappföldön ugyanis megkezdődött az éjtelen éjszakák korszaka: legközelebb csak július végén fog sötétedni. Csodaszép táj. Kellemes, hűvös nyári nappalok és éjjelek. Olyan ez, mint egy isteni kárpótlás a hideg télért.

„Az éjtelen éjszaka megkezdődött Finnország és az Európai Unió legészakibb körzetében, Utsjokiban” – adta hírül az Iltalehti május 17-én. Legközelebb előreláthatóan csak július 28-án éjfél után 50 perccel megy le a nap.


„Az éjféli nap a Föld sarkai körül észlelhető jelenség. Az év bizonyos részében a sarkköröknél (66,56°) magasabb földrajzi szélességeken a Nap még éjfélkor is, azaz 24 órán át a horizont felett marad. Az említett szélességi fokon a jelenség minden évben egy-egy nap fordul elő.

Az északi féltekén a jelenség Alaszkában, Észak-Kanadában, Grönlandon, Izlandon, Észak-Norvégiában, Svédországban és Finnországban, valamint Oroszország északi részén figyelhető meg. Minél északabbra haladunk, a jelenség annál tovább tart, például Finnország legészakabbra fekvő pontján a nyár folyamán a Nap 73 napig nem bukik a horizont alá.

A Föld két sarkán gyakorlatilag fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka. Az északi sarkon március 21-e táján kel fel és szeptember 23-a környékén nyugszik le a Nap. A délin fordítva. Tehát a sarkokon a Nap évente csak egyszer kel fel, és csak egyszer nyugszik le.” (Wikipedia)


A világosság megnöveli a jókedvet. Az örömből pedig jut bőven nemcsak a helyieknek, hanem a máshonnan érkezőknek is: Utsjokiba ilyenkor sok turista érkezik. Ideális úti cél mindazoknak, akik  szeretnének éjszaka is horgászni, vagy kirándulni éjjel-nappal, s közben megcsodálni a gyönyörű, semmihez sem fogható tájat. Rengetegen vannak, akik ez idő tájt szinte megállás nélkül fotóznak, és ezért igyekeznek felkutatni a legérdekesebb helyeket.

A Teno folyó pedig roppant népszerű a horgászok körében. Mivel a Teno határfolyó, a turisták egy része innen tovább utazik (áthorgássza magát) Norvégiába.

Az északi emberek nagyon bölcsek, így azokra is gondolnak, akik az állandó nappali fény miatt aggódnak.

Mit tanácsolnak a helyiek azoknak, akik esetleg az éjjeli világosság miatt nem tudnak aludni? A csattanós, ám roppant kézenfekvő válaszuk: a sötétítőfüggöny!


A maFINN blogot követheted a Facebookon és az Instagramon is.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s