Jöhet a katona, megsült a finn pulla

Mit csináltak a lappföldi katonazenészek húshagyókedden? A mai blogbejegyzésből megtudhatod.

Húshagyókedd a farsangi időszak utolsó napja, melyet hamvazószerda, vagyis a 40 napos böjti időszak első napja követ.

Világszerte különféle ünnepségek, népszokások és ételek kapcsolódnak a húshagyókeddhez. Finnországban ennek a napnak a jellegzetes finomsága a laskiaispulla, azaz a húshagyókeddi kalács.

Fotó:Pirkko Seitsenpiste, Pixabay

A vidám ünnepnapon a pompás, krémes-eperlekváros kalács mellett gyakran kerül az asztalokra borsóleves is, ami egyébként is rendkívül népszerű étel Finnországban (ezért nem meglepő, hogy amikor a világjárvány miatt 2020 tavaszán az emberek megrohamozták a boltokat, akkor a finn üzletekben a WC-papír mellett a borsókonzerv volt az egyik legnagyobb hiánycikk).

Fotó: TOMMI ANTTONEN. Kauppalehti

Ahogyan azt egyik Facebook-posztjukban elmesélték, a Lappföldi Katonazenekar klarinétművész tagjai majdnem megfeledkeztek arról, hogy 2021-ben február 16-ára esik a húshagyókedd. Szerencsére a katonák elég fürgék és a problémamegoldó képességük is kiemelkedő, így aztán végül ők sem maradtak ki a kalácsevésből, s ráadásul nem is akárhogyan, hanem havon csúszva igyekeztek a szép célállomásra.

Fotó: a Lappföldi katonazenekar hivatalos Facebook-oldala

A szánkózás egyébként roppant közkedvelt program húshagyókedden Finnországban.

Hogy borsólevest fogyasztottak-e az ünnep kedvéért a katonazenészek, nem derül ki a február 16-i kisfilmjükből, de szemlátomást enélkül is jól telt a napjuk:


Ha még nem olvastad a Lappföldi Katonazenekarról szóló korábbi maFINN-írást, akkor IDE kattintva pótolhatod.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s